Meka za naše gastarbajtere u vrhu sveta po broju novoobolelih, ruši rekorde i potpuno se zaključava

Prelazi se sa "laganog zaključavanja" na potpuno kao što je to bio slučaj u martu

  • 1
Austria Vienna Attack, Beč napad Austrija Foto: Tanjug/AP

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 7.063 nova slučaja zaraze korona virusom, kao i 85 umrlih, što je najveći broj od početka pandemije.

U pokrajini Salcburg broj novozaraženih je samo procenjen na 510, zbog tehničkih problema, prenosi Tanjug.

Inače u pokrajini Gornja Austrija registrovano je 1.665 novozaraženih, u Beču 1.331, Donjoj Austriji 1.026, u Štajerskoj 982, Tirolu 523, Koruškoj 474, Forarlberg 362, Burgenland 190.

Trenutno se u austrijskim bolnicama nalazi 4.026 kovid pacijenata, od kojih 584 na intenzivnoj nezi.

Broj umrlih porastao je na ukupno 1.746.

Od početka epidemije u Austriji, krajem februara, na korona virus pozitivo testirano je 198.601 osoba.

Pooštravanje mere protiv epidemije

Austrijska vlada pooštriće dalje mere za suzbijanje korona virusa i preći će sa "laganog zaključavanja" na potpuno zaključavanje kao što je to bio slučaj u martu. Ograničenje slobode kretanja, koje je do sada važilo samo od 20 do šest sati ujutro, od utorka biće prošireno na čitav dan. Prema Uredbi, koju će vlada predstaviti posle podne, mere će biti na snazi do 6. decembra.

Kao i u martu, građani će moći da napuštatu svoja četiri zida samo iz određenih razloga, a to su kupovina namirnica, izlazak zbog posla, odlazak kod lekara, odlazak radi pružanja pomoći drugoj osobi, ili kraća šetnja oko mesta stanovanja, to jest radi psihičkog i telesnog oporavka, ali bez pratnje osobe koja nije iz istog domaćinstva. Pored toga, odobrena je i šetnja ljubimaca, kao i izlazak iz verskih razloga.

Nacrt uredbe predviđa zatvaranje prodavnica, izuzev onih koje prodaju namirnice, hranu za životinje, drogerije, apoteke, banke, pošte, trafike. Takođe se neće zatvarati servisi za automobile i banke. Sve radnje koje će moći dalje da rade imaće ograničeno radno vreme od 6.00 do 19 časova.

Kada je reč o okupljanjima biće dozvoljena samo verska okupljanja, kao i sahrane, ali sa do 50 osoba. Obrazovne ustanove nisu deo uredbe koju će vlada predstaviti, već će ministar obrazovanja izdati sopstvenu uredbu, koja predviđa zatvaranje škola do 6. decembra.

Austrija u svetskom vrhu po broju novoobolelih

Austrija je po broju novozaraženih dospela na svetski vrh, pokazuju podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U nedeljnom proseku je Austrija sada pretekla Francusku i time dospela na globalni vrh po negativnom, na rang listi zemalja sa brojem novoobolelih na milion stanovnika. Dok je na proleće, na početku pandemije, bila "uzorni đak", Austrija je proteklih dana dospela do granica kapaciteta zdravstvenog sistema. U nedeljnom proseku na milion stanovnika, Austrija se nalazi na vrhu sa 831 novozaraženim, što je 0,86 odsto stanovništva, a zatim sledi Gruzija sa 781, Švajcarska je treća sa 743. Zatim slede Češka (674), Slovenija (668), Poljska (648), Litvanija (584), Hrvatska (580).

Inače, Austrija je izgubila i kontrolu nad utvrđivanjem kontakata obolelih. Prema aktuelnim podacima, stopa utvrđivanja kontakata je trenutno na samo 22 odsto, što ukazuje na ogroman broj neotkrivenih zaraženih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata

    14. novembar 2020 | 20:26

    Ne lipsi magarce 😂 pa ako moze da se ide na poso,kakvo je to ‘potpuno’ zakljucavanje 😂😂 ni sami ne znate sta hocete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA