Nemci nelegalno učestvovali u ratu u bivšoj Jugoslaviji? Nastić traži odgovore od vlade

Pitanja takve vrste su, prema njenim rečima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu

  • 4
Žaklin Nastić Foto: Printscreen/Youtube/ Fraktion DIE LINKE. im Bundestag

Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić pokušala je da rasvetli da li su nemački vojnici, kao dobrovoljci, učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije 1990-tih godina, a odugovlačenje sa odgovorom od strane nemačke vlade ocenila je skandalom.

Nastićeva je istakla da nemačka vlada sve češće, na arogantan način, odbija da da odgovarajući odgovor na pisana pitanja opozicije. S tim u vezi je navela da je pre dve nedelje objavljena knjiga jednog profesora sa univerziteta u Potsdamu, koji je blizak nemačkoj vojsci, u kojoj tvrdi da su pripadnici Bundesvera početkom 1990.tih putovali na ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

U toj knjizi se ističe da su posebno pripadnici garnizona u južnoj Nemačkoj bili putovali na "produženi vikend" ili "odmor" na front, kako bi tamo prikupljali ratno iskustvo, napisala je ona pozivajući se na "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ)", prenosi Tanjug.

- Ako je to tačno, onda su aktivni nemački vojnici ilegalno služili na Balkanu. Zbog obelodanjivanja ovog podatka uputila sam pisani upit vladi sa pitanjem koliko je takvih slučajeva poznato, i da li i koliko je disciplinsko-pravnih mera pokrenuto - naglasila je Nastić.

Pitanja takve vrste su, prema njenim rečima, važan kontrolni instrument opozicije u Bundestagu, ali samo ako vlada na pravi način odgovori. Ukazala je da je vlada najpre zatražila produženje roka za odgovro, a potom na pitanje nije odgovorila ni u novom roku. Na kraju je vlada odgovorila da nema nikakva saznanja o tome. Nastićeva smatra da su takva taktika i navodno neznanje skandal.

- Opozicija ne može da kontroliše vladu, ako joj ne da iskreni odgovor - poručila je Nastić.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    16. novembar 2020 | 11:53

    A gde nisu nelegalno ucestvovali.

  • J...

    16. novembar 2020 | 20:40

    Oni su valjda potpisnici nekog sporazuma da nikad nece ucestvovati u bilo kakvom ratu na teritoriji jugoslavije???ili gresim???

  • Danijel

    16. novembar 2020 | 12:48

    A koji je to rat legalan? 🙄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA