≫ 

Najsiromašnija nacija u Evropi dobila predsednicu: Maja Sandu porazila proruskog protivkandidata

Njena pobeda mogla bi da naiđe na loš prijem u Rusiji

  • 4
Maja Sandu Moldavija Foto: Tanjug/AP

Opoziciona kandidatkinja Maja Sandu pobedila je u drugom krugu predsedničkih izbora u Moldaviji, porazivši proruskog aktuelnog predsednika Igora Dodona, pokazuju preliminarni rezultati središnje izborne komisije objavljeni u ponedeljak.

Po podacima komisije, bivša premijerka i proevropska predsednička kandidatkinja Sandu osvojila je 57,74 posto glasova, a Dodon 42,26 posto nakon što je prebrojano 99,95 posto glasova.

Igor Dodon Dodon je bio na vlasti od 2016. Foto: Tanjug/AP

- Preliminarni podaci su jasni, govore sami za sebe - rekao je zamenik čelnika komisije Vladimir Sarban na konferenciji.

Izjavio je da će konačni rezultati biti objavljeni u roku od pet dana. Po moldavskom zakonu, Ustavni sud mora da potvrdi rezultate.

Pobeda Sandu (48) mogla bi da naiđe na loš prijem u Rusiji koja je ove godine već morala da se suoči s protestima u drugim zemljama svoje sfere uticaja poput Belorusije i Kazahstana, pošto je 2014. izgubila uticaj u Ukrajini.

Zapad i Rusija bore se za uticaj u toj bivšoj sovjetskoj republici s 3,5 miliona stanovnika, jednoj od najsiromašnijih evropskih država, čija je ekonomija znatno pogođeno pandemijom korona virusa.

Sandu je prošle godine kratko vodila vladu, ali joj je izglasano nepoverenje. Njen protivkandidat, 45-godišnji aktuelni predsednik Dodon, na vlasti je od 2016.

Maja Sandu Moldavija Sandu je proevropski nastrojena političarka Foto: Tanjug/AP

Ako njena pobeda bude potvrđena, očekuju se prevremeni parlamentarni izbori kako bi učvrstila moć jer je parlament trenutno pod kontrolom socijalista, bivše stranke Dodona.

Moldavija, stisnuta između Ukrajine i Rumunije, proteklih decenija obeležena je političkom nestabilnošću.

Evropska unija je 2014. s tom istočnoevropskom državom potpisala sporazum o bliskijim trgovinskim i političkim odnosima, ali Brisel je često kritičan prema izostanku reformi u Moldaviji.

Rusija je prošle nedelje optužila SAD da priprema "revoluciju" u Moldaviji, okrivivši Vašington za slično mešanje u Belorusiji i Kirgistanu.

Video: Moldavski Sab ziro prkosio sibirskom mrazu: Istrčao je 50 kilometara na -60 stepeni Celzijusa

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA