≫ 

Dobrosav Gavrić, osuđeni Arkanov ubica tražio azil: Neće u Srbiju jer će mu život biti ugrožen

Sud u Kejptaunu je u februaru dao saglasnost da Gavrić bude izručen Srbiji

  • 1
Dobrosav Gavrić Printskrin: Youtube

Dobrosav Gavrić (45), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, od suda u Južnoafričkoj Republici ponovo je tražio azil i uz to je dostavio novu dokumentaciju i dokaze o tome da mu je u domovini život ugrožen.

Podsetimo, sud u Kejptaunu je u februaru dao saglasnost da Gavrić bude izručen Srbiji, ali, kako je potvrdio njegov branilac, advokat Veljko Delibašić, pravna bitka nije gotova. Na ovu odluku, uz novu dokumentaciju, podneta je žalba.

- Očekujemo da sud u Južnoafričkoj Republici uvaži žalbu i da Gavrića ne izruči Srbiji - kaže Delibašić, piše Kurir.

Od 2011. u pritvoru

Gavrić je uhapšen u JAR 2011. i od tada je u pritvoru. Srbija je odmah zatražila izručenje, ali je Gavrić više puta isticao da traži azil, tvrdeći da bi mu, ukoliko bi bio izručen, život u Srbiji bio ugrožen zbog "Arkanovih osvetnika". Navodno, zbog trostrukog ubistva u "Interkontinentalu" 15. januara 2000, ubijeno je više ljudi.

- Jedan razlog zbog kog Gavrić traži da dobije azil je činjenica da je njegov život u Srbiji ugrožen. Kao dokaz, dostavili smo pravosnažne presude Specijalnog suda u Beogradu, u kojima je utvrđeno da je veći broj ljudi ubijen iz tog razloga. Južnoafričkom sudu su dostavljene pravosnažne presude protiv pripadnika zemunskog klana i još nekoliko presuda - potvrdio je advokat Veljko Delibašić.

Legija naredio osvetu za Arkanovo ubistvo?

Jedan od svedoka saradnika, Miladin Suvajdžić, govorio je o tome pred sudom. On je tada optužio bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legiju, koji služi kaznu od 40 godina, da je naredio "zemuncima" da osvete Arkanovo ubistvo.

- Dušan Spasojević, pokojni, nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Ražnatovića - rekao je svedok-saradnik. I pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je pred Specijalnim sudom da je 2004. ubio Branka Jeftovića Jorgu i da je učestvovao u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Rekao je da je trebalo da ta ubistva budu osveta za "Interkontinental".

Bez pravičnog i zakonitog suđenja

Prema rečima Gavrićevog advokata Veljka Delibašića, osim zbog toga što sumnja da bi mu u Srbiji život bio ugrožen, njegov klijent azil u JAR traži i zbog toga što u Srbiji nije imao zakonito i pravično suđenje.

- Drugi razlog zbog kojeg traži da ne bude izručen Srbiji je u samom Gavrićevom predmetu. Tokom suđenja nije ispoštovan zakon, mnogi dokazi su uništeni, neki su bili nezakoniti. Suđenje nije bilo ni zakonito, a ni pravično, pa smo sudu dostavili kompletnu dokumentaciju iz Gavrićevog postupka, iz koje se to i vidi - kaže advokat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko ex JSO

    16. novembar 2020 | 16:15

    Mali Gavrić je kao klinac bio problematičan.Išao je sa mojim sestricom u Kamenicu stim sto je posle završene srednje otisao u takozvani odred senki.Komadant tog odreda je bio pokojni Badza. Treba ga izručiti Srbiji.Iz Srbije je pobegao zahvaljujući žutim i dosmanlijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA