≫ 

Tramp planirao napad na Iran, bili smo na ivici nuklearnog rata? Kako se zakuvavalo u Ovalnoj sobi

Prema izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran ima u zalihama više od 2.442 kilograma slabo osiromašenog uranijuma

  • 10
Donald Tramp, Izbori SAD, izbori u Americi Foto: Tanjug/AP

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp navodno je razmatrao mogućnost da u narednim nedeljama napadne glavno nuklearno postrojenje Irana, pišu tamošnji mediji.

Kako tvrdi “New York Times”, prvi čovek Amerike konsultovao se prethodnih dana sa glavnim savetnicima o mogućnosti da napadne nuklearno postrojenje u Iranu, ali su ga oni upozorili da bi taj potez mogao da podstakne rat u njegovih poslednjih dva meseca na vlasti.

Prema pisanju američkog lista, Trampov plan izložen je prošle nedelje tokom sastanka u Ovalnoj sobi, a tamo su bili glavni njegovi glavni savetnici, zajedno sa potpredsednikom Majkom Pensom, državni sekretarom Majkom Pompeom i šefom vojnog štaba, generalom Markom Milijem.

Predsednik je na sastanku navodno pokrenuo pitanje “da li ima opcije da izvrši vojnu akciju i napadne glavno nuklearno postrojenje Irana u narednim nedeljama”. Zvaničnici su potvrdili za taj list da su inspektori otkrili da je ta zemlja u poslednje vreme napravila pozamašnu zalihu nuklearnog materijala, što je zabrinulo Trampa.

Prema izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran ima u zalihama više od 2.442 kilograma slabo osiromašenog uranijuma, što je dovoljno da se naprave dva nuklearna oružja, piše “New York Times”.

List navodi da bi meta ataka navodno bio Natanz, gde su Iranci uskladištili 12 puta više nuklearnog materijala koliko je dozvoljeno prema sporazumu kog je Tramp 2018. godine napustio. Istupanje SAD iz sporazuma nastupilo je tri godine pošto je potpisan ugovor kojim je trebalo da se ograniče nuklearne sposobnosti Irana.

Strah od eskalacije

Pompeo i general Mili izrazili su bojazan da je moguća vojna eskalacija ukoliko dođe do napada na nuklearno postrojenje. Takođe, treba napomenuti da inspektorima IAEA nije bilo dozvoljeno da pregledaju lokacije za koje se sumnjalo da se u njima skladište uranijum i nuklearni materijali.

Do sastanak Trampa i njegovih savetnika došlo je samo nekoliko dana pošto je predsednik SAD otpustio sekretara državne odbrane odbrane Marka Espera, što je izazvalo bojazan kod zvaničnika Pentagona da je moguća eskalacija sukoba između Amerike i Irana.

Ministarstvo odbrane i zvaničnici drugih bezbednosnih agencija izneli su privatno bojazan da bi predsednik mogao da pokrene neku akciju, bilo zvaničnu ili tajnu, protiv Irana ili nekih drugih rivala SAD tokom njegovog mandata.

“Ne za***vajte se sa nama”

Tramp je prošlog meseca kazao da prati šta Iran radi.

- Ako se budete za***avali sa nama, ako nam uradite nešto loše, uradićemo van nešto što do sada nikada nije bilo urađeno - kazao je predsednik tokom jednog intervjua, prenosi “News.com.au”.

Iran je dugo vremena u velikoj meri iritirao Trampa, zbog čega je predsednik SAD odlučio da se uvedu oštrije sankcije protiv te zemlje.

Podsećanja radi, na predsedničkim izborima održanim 3. novembra Tramp je poražen od strane demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena, ali aktuelni šef države odbija da prizna poraz, smatrajući da su bili nelegalni.

Video: Tramp: Predugo smo tolerisali Iran! Oni su vodeći sponzori terorizma, ugrožavaju svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    17. novembar 2020 | 10:56

    Planirao, zeleo, sta god-jedini koji nije zapoceo rat, pa vi vidite! Ovaj sto je nas bombardovao nije planirao nego je zaista to uradio

  • Salko

    17. novembar 2020 | 11:25

    Niti je razmatrao ni uradio sad kad nije na vlasti mogu da pisu samo lazi e sad ce da vidimo sta ce demokrate fasisti da urade.

  • Ja

    17. novembar 2020 | 12:00

    Da da naravno zato ni jedan metak nije ispaljen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA