≫ 

Bili su crna tačka Evrope što se tiče korona virusa, ali su zaustavili širenje infekcije. Kako?

Broj novoinficiranih korona virusom se smanjio sa skoro 20.000 na ispod pet hiljada na dnevnom nivou

  • 0
Lijež Belgija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Dve nedelje nakon što su belgijske vlasti donele odluku o ”zaključavanju” zbog katastrofalne epidemiološke situacije u zemlji, broj novoinficiranih korona virusom se smanjio sa skoro 20.000 na ispod pet hiljada na dnevnom nivou.

Krajem oktobra, na vrhuncu drugog talasa pandemije COVID-19, Belgija je kao najteže pogođena članica EU, dostizala i do 20 hiljada novozaraženih samo u jednom danu.

Sa oko 1.800 zaraženih na 100 hiljada stanovnika Belgija se nalazila i na prvom mestu najteže pogođenih zemlja u Evropi.

Nakon suspenzije rada kafića i restorana u oktobru i uvođenjenja zdravstvenog vanrednog stanja i zaključavanja zemlje broj infekcija se smanjio na trećinu, primetan je pad u broju hospitalizacija, prijema na intenzivnu negu kao i početak pada broja preminulih.

U bolnicama širom Belgije trenutno se nalazi 6.500 COVID-19 pacijenata od čega je 1.400 na intenzivnoj nezi, prenosi Tanjug.

Prosek smrtnih slučajeva na dnevnom nivou u Belgiji sada iznosi 190.

Belgijske zdravstvene vlasti ukazuju da je stopa reprodukcije virusa pala i da sada iznosi 0,85, što se tumači kao zaustavljanje rasta infekcije u populaciji.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA