≫ 

U Peruu se predsednici smenjuju kao na traci: Izabran treći za manje od nedelju dana

Prošle nedelje je predsednik Martin Vizkara opozvan zbog optužbi za primanje mita, što on negira, a potez je izazvao proteste širom zemlje

  • 2
Peru protest Foto: Tanjug/AP

Peruanski Kongres izabrao je novog privremenog predsednika, trećeg šefa države sa manje od nedelju dana. Kongresmen Francisko Sagasti, 76-godišnji inženjer i akademik vodiće zemlju do predsedničkih izbora sledeće godine.

Prošle nedelje je predsednik Martin Vizkara opozvan zbog optužbi za primanje mita, što on negira, a potez je izazvao proteste širom zemlje.

U protestima su poginule najmanje dve osobe, a više njih je povređeno.

Sagasti je izabran za lidera nakon što je obezbedio minimalnih 60 potrebnih glasova. Pripada jedinoj stranci koja prošle nedelje nije glasala za impičment Vizkare.

Peru protest Novi privremeni predsednik; Foto: Tanjug/AP

Šta se događa u Peruu?

Sagasti je preuzeo dužnost od Manuela Marina, bivšeg predsednika Kongresa koji je postao privremeni predsednik nakon opoziva Vizkare.

Merino je bio na toj funkciji manje od nedelju dana kada su demonstranti i političari tražili njegovu ostavku nakon nasilnog suzbijanja demonstracija protiv njega, navodi BBC.

Desetine hiljada demonstranata, od kojih su mnogi veoma mladi, učestvovalo je na protestima protiv smene Vizkare sa funkcije.

Iako su neki bili tu da podrže Vizkaru i njegove reformske programe, drugi su naveli da su se zasitili članova Kongresa i onoga što su opisali kao "parlamentarni puč" koji je izveden uspred pandemije korona virusa i ekonomskog pada.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, Peru je prijavio skoro 935.000 infekcija i više od 35.000 smrtnih slučajeva što ga čini državom sa trećom najvećom stopom smrtnosti na 100.000 ljudi.

Nasilje koje je policija koristila da bi rasterala proteste dodatno je podstaklo bes protiv Merina.

Čak 12 ministara iz njegovog novoimenovanog kabineta podnelo je ostavku u znak protesta protiv policijske brutalnosti i njegovog načina za rešavanje krize.

Sagasti će sada biti na funkciji privremenog predsednika do aprila 2021, kada bi trebalo da se održe izbori.

Video: Krvave glave i zaplena oružja: Teški sukobi Trampovih i Bajdenovih pristalica u Vašingtonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA