Švedski stručnjaci se svađaju oko uvođenja blokade: Ovo je razlog zašto ne uvode najrigorozniju meru

Mišljenja švedskih stručnjaka o blokadi su podeljena

  • 0
Švedska posebno ulaže u tehnologiju Foto: Tanjug/AP

Brojne zemlje u Evropi ponovo se zaključavaju kako bi sprečili širenje opasnog korona virusa koji iz dana u dan odnosi sve više žrtava. Situacija je toliko ozbiljna da se čak i Švedska, koja nije do sada uvodila rigorozne mere, razmišlja da uvede blokadu. I dok neki stručnjaci podržavaju ovu ideju, drugi smatraju da bi ona mogla da bude kobna.

Lars Jonung, profesor ekonomije na Univerzitetu Lund u Švedskoj smatra da bi blokada zemlje zdravstvenu katastrofu pretvorilo u ekonomsku.

- Ukoliko se svi zavuku u podrume, teško da ćemo imati čemu da se vratimo - smatra Jonung.

I dok se infekcija Švedskom rapidno širi, ponovo se rasplamsala rasprava o uvođenju blokade u skandinavskoj zemlji koja se klonila bilo kakvih restrikcija čak i tokom najoštrijih talasa korone. Virolog Fredrik Elg smatra da bi blokada jedino sada bila efikasna kako bi se suzbilo dalje širenje zaraze.

S druge strane, Jonung smatra da je zagovaranje blokade vođeno željom da se "pokaže akcija i to da država efikasno deluje", ali da takva vrsta "prevencije" nije zasnovana na naučnim istraživanjima.

"Finansijski harakiri"

- Ja se nadam da su političari do sada naučili da ne možemo rešiti problem blokadom, već da su prihvatili da ekonomija mora da funkcioniše uz neki minimum zatvaranja - izričit je Jonung.

On kaže da se blokada pokazala kao dželat ekonomiji, a da takvim merama nije smanjen broj preminulih. Smatra da bi blokada teško pogodila ekonomiju i potkopalo zapošljavanje za najslabije sektore društva.

- Još smo usred pandemije. Istraživanje je u toku, ali do sada su činjenice malo govorile u korist zaključavanja - rekao je Jonung, pozivajući se na svoje studije koje je radio za Evropsku komisiju, ali i sa drugim istraživačima.

On je naveo Francusku, Španiju i Veliku Britaniju kao primer i istakao da blokada nije uticala na to da bude manje preminulih od korone u tim zemljama.

- Kada bi smo se svi sakrili u podrume ne bismo imali čemu da se vratimo, to bi bio finansijski harakiri. Mora da radi privreda da bi radile bolnice, zdravstveni sektor i škole - kaže Jonung.

Ekonomija preživela, ljudi nisu

Od početka pandemije korona virusa, Švedska je šokirala svet svojim samostalnim pristupom, podstakavši žestoku raspravu o njenegovoj efikanosti. Zemlja se klonila zaključavanja, samo je uvela manja ograničenja i izdala preporuke u nadi da će ih građani poštovati. Iako je ovaj pristup hvaljen zbog održavanja ekonomije i jačanja zaposlenosti i nacionalne valute, krune, Švedska takođe ima najveći mortalitet od svih skandinavskih zemalja.

Poslednjih nedelja Švedska je zabeležila porast broja novih infekcija korona virusom, oborivši novi dnevni rekord od 6.743 zaraženih 13. novembra. Prema novim podacima, korona virus je sada treći po redu uzročnik smrtnih slučajeva u Švedskoj nakon kardiovaskularnih bolesti i raka. Švedska je do sada zabeležila blizu 192.500 slučajeva obolevanja od kovida i 6.225 smrtnih slučajeva.

Usred ovog negativnog trenda, Švedska je krenula da uvodi neke rigoroznije mere, ali i dalje izbegavaju blokadu.

Video: Dr Stevanović posle preležanog kovida: Još uvek sam svež rekovalescent ali nema vremena za čekanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA