≫ 

Osuđeni članovi "Balkanskog kartela": Robija Krstiću i Cvetkoviću za krijumčarenje 1,8 tona kokaina

Ovo je prvostepena presuda na koju Cvetković i Krstić, koji slove za članove "Balkanskog kartela" imaju pravo žalbe

  • 1

Video: Dva Srbina u rumunskom zatvoru zbog učešća u međunarodnom švercu narkotika

Sud u Tulči osudio je dvojicu srpskih državljana Nenada Cvetkovića i Todea Krstića na devet godina i četiri meseca zatvora zbog krijumčarenja 1,8 tona  kokaina zaplenjenih na Crnom moru, prenose rumunski mediji.

Ovo je prvostepena presuda na koju Cvetković i Krstić, koji slove za članove "Balkanskog kartela" imaju pravo žalbe. Istovremeno, osuđeni su na novčanu kaznu od 18.000 odnosno 12.000 evra.

Todić i Cvetković uhapšeni su u martu prošle godine zbog sumnje da su učestvovali u švercu tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Krstić je do tog trenutka radio u jednoj litvanskoj firmi kao vozač i nikad pre nije bio označen kao bezbednosno interesantna osoba koja se bavi švercom narkotika.

Oni su privedeni nakon što je 22. marta 2019. godine policija pronašla kokain pored prevrnutog broda u mestu Sveti Đorđe u istočnoj Rumuniji.

Istragom je utvrđeno je da je kokain utovaren u kontejner na jednom prekookeanskom brodu koji je krenuo iz Surinama u Južnoj Americi, a prethodno je kopnenim kanalima dopremljen iz Kolumbije. Brod, natovaren sa kontejnerima među kojima je bila i droga, krenuo je preko Atlantskog okeana ka Evropi, kroz gibraltarski prolaz, a onda uplovio u Sredozemno more krećući se vodama Sicilije i Grčke. Preko Egejskog i Mramornog mora prošao je i Bosfor, da bi se uputio ka najvećoj rumunskoj luci na Crnom moru - Konstanci.

Odavde je kokain, kako su ranije naveli rumunski istražitelji, prepakovan i prebačen u gliser u bojama nekadašnje jugoslovenske zastave. Skiper i posada nisu očekivali da će ih zadesiti jako nevreme sa olujom dok su prilazili delti Dunava.

Oko 200 kilograma droge, pronađeno je u moru i zamotano u pojaseve za spasavanje, dok je ostatak od 800 kilograma, pronađen ispod duplog dna glisera koji je slobodno plutao nedaleko od obale u delti Dunava, između sela Sveti Đorđe i Sulina.

Uhapšeni Srbi se terete da su imali zadatak da prošvercuju kokain iz Rumunije u Srbiju. Kako su preneli rumunski mediji, citirajući tužioca za organizovani kriminal, Krstić je uhapšen u okrugu Prahova s rumunske strane, dok je vozio kamion, dok je Cvetković pokušao da pobegne iz Rumunije, ali je uhapšen na graničnom prelazu Đerdap II.

U rumunskoj otpužnici se navodi da je droga bila vlasništvo libanskog švercera Jozefa Nur Edina Nasralaha zvanog Šeik, koji sada živi u Brazilu, a osuđen je na više doživotnih robija u svojoj rodnoj zemlji. On je, u tom trenutku, na zalihama imao oko tri tone belog praha, a prodaju dela uskladištene "robe" je dogovorio sa, kako se navodi, "balkanskim kartelom".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan karaburna

    19. novembar 2020 | 09:00

    Ma sigurno nisu neki pijuni i baceni u vatru. Oni su balkanski kartel pa da jesu ne bi bili u zatvoru sad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA