Šta se nalazi u novom zakonu zbog kog su danas Nemci izašli na ulice?

Zbog mera protiv korone demonstrirale su hiljade ljudi

  • 1
Nemačka protest Foto: Tanjug/AP

Nemački parlament je usvojio reformu Zakona o zaštiti od infekcija. Time će mere za suzbijanje korona virusa biti postavljene na nove pravne osnove. Istovremeno su zbog mera protiv korone demonstrirale hiljade ljudi.

Reforma Zakona o zaštiti od infekcija je usvojena je veoma brzo u Bundestagu i Bundesratu. Time će mere za suzbijanje korona virusa biti postavljene na nove pravne osnove, piše Deutsche Welle.

Odmah pošto je usvojena u Bundestagu i Bundesrat je glasao za reformu Zakona o zaštiti od infekcija, kako bi mere za suzbijanje pandemije korona virusa dobile preciznije pravne osnove. Nemački predsednik Frank-Valter Štajnamjer bi još danas trebalo da potpiše reformu zakona, tako da bi on već u četvrtak mogao da stupi na snagu.

415 glasova za

O nacrtu reforme zakona, koji je predstavila Vlada Nemačke, usledila je kontroverzna debata u Bundestagu, ali je na kraju usvojen sa 415 glasova za, 236 je bilo protiv, a osam poslanika je bilo uzdržano. Pola sata kasnije Bundesrat je sa 49 glasova za takođe odobrio zakon, što je jasna većina od ukupno 69 glasova pokrajinskih komora. Ovaj zakon određuje zakonske okvire merama za sprečavanje širenja virusa kovid 19.

Dok je vladajuća koalicija (CDU/CSU i SPD) objašnjavala kako će mere za zaštitu od korone sada biti postavljene na sigurne pravne osnove, opozicija je kritikovala da Parlament nema dovoljno uticaja i da se zadire u ustavom zagarantovana prava. Zeleni su pak, bez obzira na zabrinutost glasali za. FDP, Levica i Alternativa za Nemačku (AfD) su bili protiv.

Vlada brani reforme

U debati u Bundestagu su predstavnici vlade branili reformu zakona. Savezni ministar zdravlja Jens Špan tražio je dalje poverenje vladi i njenom kriznom menadžmentu. Porast broja infekcija će pre ili kasnije da dovede do velikih problema na odeljenjima intezivne nege i gubljenju kontrole, rekao je političar CDU. Berbel Baz (SPD) je odbacila strahovanja da bi se reformom mogla proširiti ovlašćenja savezne vlade i vlada pokrajina. „Upravo je suprotno“, dodala je.

Na početku debate AfD je prvo pokušao da temu skloni s dnevnog reda. No, to im nije pošlo za rukom s obzirom na jednoglasni otpor drugih frakcija. Parlamentarni menadžer Poslaničkog kluba AfD, Bernd Bauman kritikovao je da je vladajuća koalicija progurala predlog u odborima a da poslanici nisu imali dovoljno vremena za proveru i debatu. „Današnji predlog zakona je akreditacija vladi čega nije bilo nikad u istoriji“, kazao je.

Berlin protest Foto: Tanjug/AP

Široka kritika reforme zakona

Poslanici drugih partija su odbacili optužbe. Proces je bio u potpunosti u redu i parlament „masivno uključen“, kazao je Mihael Grose-Bremer iz Poslaničkog kluba Unije CDU/CSU.

Zakon će ojačati parlament u pandemiji korona virusa. Marko Bušman iz FDP prebacio je AfD da nemaju alternativu već samo prave pobunu.

Ali poslanici iz redova FDP, Zelenih i Levice ipak su kritikovali reformu Zakona o zaštiti od infekcija. Planirana nova pravila ne postavljaju vladi nikakva ograničenja, kazao je šef Liberala Kristijan Lindner. Radi se o osnovnom demokratskom pitanju, da vlada nikada ne bi smela da tako masivno zadire u osnovna prava i slobode, kazao je Jan Korte iz Levice.

Mere protiv korone detaljno navedene

U reformisanom Zakonu o zaštiti od infekcija mere, koje savezna vlada i vlade saveznih pokrajina mogu da primene u slučaju porasta infekcija su detaljno navedene. Tu su pored obaveznog nošenja maski, pravila distance i ograničenja putovanja takođe i zabrane izlaska, ograničenja kontakta, zatvaranje preduzeća kao i zabrane održavanja manifestacija i bogosluženja. Savezne pokrajine bi u osnovi morale da uvedene mere ograniče na četiri nedellje, a u slučaju produženja da to  obrazlože. Osim toga Bundestagu se moraju redovno podnositi izveštaji.

Do sada su sudovi konstantno obarali ova obrazloženja, jer tzv. generalna klauzula u Zakonu o zaštiti od infekcija, prema kojoj bi država u ozbiljnim slučajevima mogla da preduzme „neophodne mere“, u međuvremenu više nije bila dovoljna.

Demonstracije protiv mera za suzbijanje pandemije

A dok se diskutovalo i glasalo o reformi Zakona o zaštiti od infekcija, u Berlinu je protestovalo više hiljada ljudi. Demonstracije protiv mera Vlade Nemačke za suzbijanje korona virusa ispred Brandenburške kapije u jednom trenutku je prekinula policija. 

Policija je reagovala zbog niza prekršaja nenošenja maski i ne poštovanja distance, a demonstrantima je naloženo da se raziđu.

Međutim, kada su demonstranti odbili da se raziđu, policija je upotrebila vodene topove. Izgleda da je korišćen i suzavac, javljaju agencije dpa i afp. Došlo je do manjih sukoba a usledila su i hapšenja. Demonstranti su nosili pištaljke i udarali u šerpe.

Policija reagovala primereno

Predsedavajući Sinidikata policije Rajner Vendt je izjavio da očekuje da će raščišćavanje protesta trajati satima, s obzirom da su demonstranti agresivni, rekao je on televiziji „Velt". Zato će policiji biti potrebno još neko vreme da potpuno raščisti prostor oko Brandenburške kapije.

Vendt je opravdao upotrebu vodenih topova i hapšenje demosntranata, iako je svestan da policijske prinunde mere nikada ne odaju lepe slike. Ali, one su bile u skladu sa zakonom i primerene. Takođe je naglasio da se radilo o „veoma komplikovanoj intervenciji".

Berlin, Nemačka, protest Foto: Tanjug/AP

Nije ispoštovan ultimatum policije

Odluka da se prekinu demosntracije donesena je nakon što nije ispoštovan ultimatum policije upućen vođi protesta, odnosno da ispoštuje uslove za prijavljene demonstracije.

Razlog za izbijanje protesta je glasanje o Zakonu o zaštiti od infekcija u nemačkom Bundestagu i Bundesratu. Protivnici prebacuju valdajućoj koalciji (CDU/CSU i SPD) da time ograničavaju osnovna prava i uvode „korona diktaturu". Kako se ne bi ometalo zasedanje Bundestaga policija je blokirala veliki deo oko Rajhstaga.

U intervenciji je učestvovalo više od 2.200 policajaca iz devet saveznih pokrajina i savezne policije.

Mobilizacija na društvenim mrežama

Skeptičari prema merama protiv korone, negatori pandemije, među njima teoretičari zavere, protivnici vakcina i desničarski ekstremisti već danima u celoj zemlji pozivaju na proteste. Na društvenim mrežama se pozivalo na „Dan X" i blokadu Bundestaga.

Video: Policija protiv demonstranata, razlog: Uvođenje karantina u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA