≫ 

SAD poslale poruku Bugarima i Makedoncima: Rešite sporove van pristupnog procesa

SAD ističe da bi odlaganje pristupanja Severne Makedonije i Albanije obnovilo pitanja o kredibilitetu EU u regionu

  • 1
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay

Sjedinjene Američke Države pozvale su Sofiju i Skoplje da reše bilateralne sporove izvan pristupnog procesa kako bi se postigao zajednički cilj - članstvo Severne Makedonije u EU.

- Proces proširenja promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Odluka EU iz marta da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom je bio pozitivan korak koji je demantovao lažni narativ da je transatlantska zajednica zapostavila Balkan - saopštio je u sredu Stejt departmenta za agenciju MIA.

Ističe se da, međutim, odlaganje pristupanja ovih zemalja rizikuje da obnovi pitanja o kredibilitetu EU u regionu.

Bugarska je u utorak odbila da odobri pregovarački okvir EU sa Severnom Makedonijom, blokirajući zvanični početak pregovora Severne Makedonije.

U čemu je problem?

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU. Vlasti u Sofiji, pak, smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu. Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    19. novembar 2020 | 10:31

    Pametan predlog. Ne moze zivot da stane zbog nesporazuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA