≫ 

Tramp menja strategiju: Izmislio nov način da "preokrene rezultat", ali izgleda prekasno

Kako ističu poznavaoci prilika, videvši da njegovi pravni pokušaju da ospori rezultate izbora nisu urodili plodom, Tramp sada pribegava novom potezu

  • 2
Tramp, Bajden, brojanje glasova Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i dalje je odlučan u svojoj odluci da ne prizna rezultate nedavno okončanih predsedničkih izbora na kojima je, po svemu sudeći, izgubio od protivkandidata Džoa Bajdena.

Posle zahteva da se izvrši prebrojavanje u saveznim državama gde je bila jako tesna trka između dva kandidata, Tramp je u poslednjem periodu odlučio da promeni taktiku.

Kako ističu poznavaoci prilika, videvši da njegovi pravni pokušaju da ospori rezultate izbora nisu urodili plodom, predsednik SAD sada pribegava potezu da utiče na ustanove na kojima je odgovornost da potvrde glasove u saveznim državama, odnosno rezultate.

Drama u okrugu Vejn

Okrug Vejn u saveznoj državi Mičigen bio je jedno od mesta “novog metoda borbe Trampa” da dokaže da su izbori bili neregularni. Naime, savet od četiri zvaničnika koji je nadležan da potvrdi glasanje, prvobitno nije to učinio, te su navodno dva člana bila “za”, a dva protiv.

Tramp se ubrzo oglasio na Tviteru i pozdravio tu odluku. Međutim, komisija se oglasila ubrzo zatim, te je ustanovljeno da je taj odbor jednoglasno prihvatio rezultate izbora. Zvaničnici su saopštili da nije bilo izborne krađe.

Prema rečima profesora prava Džošue Daglasa sa Univerziteta Kentaki, ovi pokušaji aktuelnog predsednika da ospori rezultate izbora do sada nisu viđeni.

- Ovo bi bio kraj demokratije kakvu je znamo. Ovo nije neka stvar koja može da se desi - izričit je Daglas.

Bitan korak

Potvrđivanje glasova jako je važan deo izbornog procesa u Americi u kome zvaničnici iznova proveravaju procedure, uveravaju se da su glasovi prebrojani kako treba i da istraže eventualne nepravilnosti.

U većini slučajeva, sertifikaciju rade lokalni izborni odbori, a zatim se rezultati potvrđuju na nivou saveznih država. Međutim, pošto Tramp odbija da prizna izbore, smatrajući da je veliki broj glasova “bio lažan”, potvrđivanje rezultata dobilo je drastično na značaju.

Sada su oči kompletne domaće javnosti uperene u te odbore.

Sve manje vremena za Trampa

Prema oceni stručnjaka, sve manje vremena ostaje aktuelnom predsedniku SAD da nešto učini. Pravila su jasna - ponovno prebrojavanje i sudski procesi moraju da budu okončani, jer do 8. decembra moraju da budu potvrđeni svi izbori.

Razlog tome je Izborni kolegijum, kog čine 538 članova, elektora iz svih saveznih američkih država. Oni se sastaju 14. decembra biraju predsednika i potpredsednika SAD na osnovu izbornih rezultata.

Trampov pusti san

Glavni savetnik Trampove kampanje, Met Morgan, kazao je prošle nedelje da oni pokušavaju da zaustave potvrđivanje glasova u nekoliko država, kao što su Nevada, Viskonsin, Penslivanija. Razlog tome jeste, prema njegovim rečima, potreba da se bolje utvrde glasovi i da li bi to dovelo do prava da se opet radi prebrojavanje.

Prema pisanju lista “Independent”, Tramp je tražio ponovno prebrojavanje u dva okruga u Viskonsinu, a Džordžija je ručno ponovo broji glasove.

Međutim, prema navodima nekih svetskih medija, većina savetnika smatraju da je to što pokušava Tramp samo pusti san. Stručnjaci navode da tim prvog čoveka Amerike nije uspeo da organizuje ni osnovne pravne aktivnosti posle izbora, kamoli ogromne legalne i poltičke procese širom zemlje koji su neophodni da se ubede zvaničnici u saveznim državama.

Video: Krvave glave i zaplena oružja: Teški sukobi Trampovih i Bajdenovih pristalica u Vašingtonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beloica

    19. novembar 2020 | 15:48

    Veoma dobro nam je poznata vasa demokratija

  • Vreme je za armagedon

    19. novembar 2020 | 18:34

    Pokrali izbore i ceo svet ćuti. Ovde zvanično umire vladavina prava, danas u Americi sutra ti isti po celom svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA