Na korak od Srbije postavljaju hladnjače, mrtvačnice su im prepune: Dramatično stanje u Rumuniji

Rumunija beleži drastičan skok broja preminulih u novom talasu pandemije

  • 0
Francuska Marsej, kovid bolnica korona virus Foto: Tanjug/AP

Korona virus je u poslednjem talasu žestoko pogodio naš region, a situacija je posebno teška u Rumuniji koja već nedeljama svakodnevno beleži više od 5.000 novozaraženih i najmanje 100 preminulih.

Juče su naše komšije oborile rekord od početka pandemije sa 10.269 novih slučajeva, a čak 168 osoba izgubilo je bitku sa ovom teškom bolešću, čime se ukupan broj preminulih brzo bliži petocifrenoj brojki.

Zdravstveni sistem im je odavno prenapregnut, a koliko je stanje ozbiljno govori činjenica da im pacijenti umiru dok čekaju da se oslobodi krevet na intenzivnoj neziToma Avriđean (67) preminuo je 12. novembra nakon što je nekoliko dana čekao na mesto na odeljenju za intenzivnu negu, a porodica je pokušala da pomogne tako što je pozvala nekoliko bolnica u zemlji u nadi da će krevet za intenzivnu negu sa potrebnom opremom biti dostupan. Nažalost, to se nije dogodilo.

Kao da im ovo nije dovoljno muka, pre nekoliko dana u jednoj kovid bolnici je izbio požar, u kom je stradalo deset ljudi, a najmanje još sedam osoba je u kritičnom stanju.

Zbog svega navedenog, Rumunija se sprema za najgori mogući scenario, koji se u prvom talasu dogodio u SAD, Brazilu, Italiji i Španiji. Naime, mrtvačnice u Rumuniji su skoro pune, zbog čega su naručili hladnjače gde bi mogli da smeštaju tela preminulih od kovida-19.

Kod bolnice u Sibinju već je postavljena jedna hladnjača, dok je druga morala da bude stavljena van upotrebe jer dobavljači nisu hteli da dozvole korišćenje klima uređaja, kako slučajno ne bi došlo do zaražavanja zaposlenih.

- Bolnica se sprema za najteži mogući scenario, tačnije trenutak kada u bolničkoj mrtvačnici više ne bude mesta - rekao je izvor.

Direktor bolnice je rekao da će i druga hladnjača ostati pored bolnice za svaki slučaj.

- Pokušaćemo da osposobimo sistem hlađenja u njoj - rekao je direktor za lokalne medije.

Inače, bolnica u Sibinju je glavni objekat za smeštanje kovid pozitivnih pacijenata i prema navodima medija ima najveći broj kreveta na intenzivnoj nezi - 12.

Video: U Njujorku mesta za leševe ima samo u hladnjačama na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA