≫ 

Skandal u Britaniji: Savetnici vlade koristili Vikipediju da predvide tok epidemije korona virusa

Profesor sa Oksforda kaže da je ovo neprihvatljivo

  • 0
Velika Britanija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pravu pometnja izbila je u Velikoj Britaniji, pošto je u jednom dokumentarcu otkriveno da su bitni zdravstveni savetnici vlade koristili podatke koje su videli na “Vikipediji” kako bi predvideli tok pandemije korona virusa.

Kako navode ostrvski mediji Naučna savetodavna grupa za hitne situacije (SAGE) koristila podatke sa internet enciklopedije i tako “omašila” prvi talas zaraze za najmanje dva meseca, navodi se u dokumentarcu "Lockdown 1.0 – Following the Science?", koji bi trebalo večeras da se emituje na javnom servisu BBC 2.

Predstavnici SAGE-a priznali da su koristili “Vikipediju” u pravljenju modela kako će teći epidemija koronavirusa.

Član britanskog parlamenta iz redova Torijevaca, Stiv Bejker, ranije je odbacio predlog premijera Borisa Džonsona da se zemlja zatvori po drugi put, a sada je ponovo “osuo paljbu” po državnim organima.

- Neki od onih koji tvrde da “prate nauku” izgleda da ne znaju ni značenje te reči. SAGE je ustanova koja je stavljena na pijadestal i da ona može da otkrije jednu verziju istine. To nije moguće - kazao je Bejker za “Daily Mail”.

Sa druge strane, jedan renomirani profesor sa Univerziteta Oksford kazao je da je korišćenje “Vikipedije” kako bi se vodila cela zemlja kroz pandemiju koronavirusa “potpuno neprihvatljivo”, On je dodao da je ovo “užasan pokazatelj koliko nisu spremni”.

Međutim, ovo nije jedini ogroman propust britanskih vlasti kada je reč o borbi protiv ove infekcije. Naime, sredinom oktobra proširila se informacija da je tim britanskog Nacionalni zdravstveni servisa za testiranje i praćenje, stvoren u maju kako bi pratio slučajeve kovida-19, napravio zbrku sa brojkama zbog korišćenja programa "Excel".

Tim je koristio stari "Microsoft Excel" format poznat kao XLS kako bi pratio na desetine hiljada slučajeva korona virusa. Taj format, koji je stvoren pre više od 30 godina i zamenjen 2007, može da podrži samo 65.000 redova podataka. Drugi formati mogu to da čine sa preko milion.

Prema poslednjim podacima, više od 1,4 miliona ljudi zaraženo je koronavirusom, a preko 53.000 osoba je preminulo.

Video: Humke zemlje i sveže rake: Engleska nije ovo videla još od epidemije kuge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA