≫ 

Pompeo prvi američki sekretar koji je posetio Golansku visoravan: Sirija besna

Sirija je pozvala međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da osude "provokativnu" posetu, kojom se, kažu, krše međunarodne rezolucije

  • 1
Majk Pomepo Foto: Tanjug/AP

Sirija je danas snažno osudila posetu državnog sekretara Majka Pompea „okupiranoj“ Golanskoj visoravni ocenivši da je reč o provokativnom činu pre odlaska predsednika SAD Donalda Trampa, preneli su državni mediji.

Pompeo je postao prvi američki državni sekretar koji je posetio izraelsko naselje na Zapadnoj obali i Golansku visoravan. Palestinci i arapske države tvrde da će taj potez pomoći "cementiranju" izraelske kontrole nad okupiranom teritorijom, prenosi Rojters

Sirija je pozvala međunarodnu zajednicu i Ujedinjene nacije da osude "provokativnu" posetu, kojom se, kažu, krše međunarodne rezolucije, citirali su vladin izvor državni mediji.

- Poseta je provokativan potez pred kraj Trampove administracije i flagrantno kršenje našeg suvereniteta - navodi se.

Tramp je pobrao simpatije Izraela 2019. godine kad je "prepoznao" izraelsku tvrdnju o suverenitetu na Golanskoj visoravni.

Majk Pomepo Foto: Tanjug/AP

Golanska visoravan je bila deo Sirije do 1967. godine, kada je Izrael zauzeo veći deo tog područja u šestodnevnom ratu, a zatim ga okupirao i anektirao 1981. Jednostrana aneksija nije međunarodno priznata, a Sirija je tražila vraćanje teritorije.

Sirija je pokušala da povrati visoravan u ratu na Bliskom Istoku 1973. godine, ali je osujećena. Izrael i Sirija potpisali su primirje 1974. godine i Golan je od tada bio relativno tiho područje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    20. novembar 2020 | 06:48

    Amerikanci kao svetski policajci bi trebali da budu čuvari međunarodnog prava a oni su prvi koji ga krše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA