• 3

Kupio je obuću preko interneta pa ga unutra sačekala poruka: "Pomozite, u zatvoru sam u Kini"

, Telegraf

Iako autentičnost ove poruke nije potvrđena, ovo je treći sličan incident ove godine

  • 3

Arslan Gibadulin je bio nestrpljiv da isproba svoje nove patofne koje je naručio preko interneta. Preuzeo ih je u Sankt Peterburgu i odneo kući gde ga je sačekalo iznenađenje.

- Došao sam kući počeo da se obuvam. Čim sam gurnuo ruku u jednu od njih, otkrio sam neobičan papirić čvrsto prišiven unutra - rekao je on za "The Moscow Times".

Tu poruku je objavio na svom Instagram nalogu.

- Pomozite ja sam u zatvoru u Kini. Molim vas pomozire. Ujgur - napisano je na engleskom uz slovne greške.

Iako autentičnost ove poruke nije potvrđena, ovo je treći sličan incident ove godine koji je usmerio pažnju na odnos globalnih produkta i kineskih dobavljača, te njihovoj upotrebi prisilnog rada Ujgura.

U izveštaju o ljudskim pravima od 180 organizacija iz jula 2020. godine navodi se da je "gotovo čitava modna industrija saučesnik ujgurskog prislinog rada u kineskoj regiji Sinkjang".

Australijski institut za strategijsku politiku objavio je u martu izveštaj u kom se navodi da preko 80 vodećih brendova profitiraju od prisilnog rada Ujgura, procenjujući da je Kina prebacila oko 80.000 pripadnika ove manjine iz matične provincije Sinkjang u fabrike širom zemlje u periodu od 2017. do 2019. godine.

Stručnjaci UN i grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da su kineske vlasti zatočile najmanje milion Ujgura i drugih muslimana u kampovima. Kina tvrdi da su ti kampovi dobrovoljni i da imaju za cilj borbu protiv verskog ekstremizma i siromaštva.

Na pomenutu australijsku listu prvobitno je uvrštena i matična firma "VF" koja je proizvela proizvod koji je naručio ovaj Rus. Uklonjena je kasnije jer je firma dokazala da nije povezana sa fabrikom, tj. pre nego što su isplivali dokazi da fabrika zapošljava Ujgure.

Kompanija "VF" je inače objavila i da je pokrenula internu istragu u vezi sa ovim slučajem, ali naglašavaju i da nisu koristili prisilan rad.

- Cipele sa fotografija nisu bile nikada u Kini. Proizvedene su u Vijetnamu i otpremljene direktno iz fabrike u naš pogon u Belgiji, a zatim u distributivni centar u Rusiji... VF ne proizvodi stvari iz provincije Sinkjang - navodi se u saopštenju.

Međutim, grupe za ljudska prava kažu da je gotovo nemoguće biti 100 odsto siguran da neki od materijala koji su korišćeni u proizvodnji nisu iz Kine, s obzirom na složenu prirodu globalnog lanca snabdevanja.

Inače, "The SourceMap" tačno pokazuje kako funkcioniše lanac prikupljanja sirovina i na njoj se, prema tvrdnjama "The Moscow Times" vidi da većina produkta dolazi iz Vijetnama, ali da korišćeni materijali pristižu iz Kine.

Inače, ovo nije prvi put da je Kina optužena za prisilan rad, kao i da se poruke pojavljuju u uvezenoj robi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    Кинези предухитрили демократски и цивилизовани запад па Ујгуре шчепали за певалицу ! Где год је запад ширио демократију савезници су им били домаћи издајници то јест мале етничке групе муслимана. Сирија, Ирак, СФРЈ,Либија, Јемен (за неупућене и то је злодело запада) Авганистан...

  • Др

    Како да не!

  • voja

    ujguri muslimanski kinezi najzloglasnija vojska isiza

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima