≫ 

Olga umrla jer se kiseonik u ukrajinskoj bolnici smrzao u sistemu: Uputila potresan apel pred smrt

Bolnica u kojoj je preminula Olga negira da je ona umrla od posledica nemanja kiseonika

  • 0
Olga Grabar Foto: Facebook

Olga Grabar (39) učiteljica u ukrajinskom Žitomiru, preminula je posle dve nedelje borbe sa korona virusom, jer se u bolnici kiseonik "smrzao".

Olga, koja je i majka 11-godišnjeg deteta, hospitalizovana je pre dve sedmice u bolnici u Žitomiru zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Zbog problema sa plućima, njoj je bio neophodan kiseonik, koji poslednjih dana u bolnici nije mogla da dobije.

Kako prenose mediji, ona je preminula 17. novembra, a dva dana pred smrt, uputila je apel gradonačelniku da reši problem sa snabdevanjem kiseonikom i spasi na desetine pacijenata koji se leče od korone u bolnici.

- Nema kiseonika na odeljenju intenzivne nege gde leže oboleli od kovida. Danas je odeljenje radilo na preskoke. Znam da vi, gradonačelniče, možete sve da uradite u ovom gradu. Ne znam... Kako očekujete da preživimo noć? Šta ako ujutru više uopšte ne bude bilo kiseonika. Ležim, nemoćna, a danas su mi osam puta isključivali kiseonik. Jadni lekari ne znaju šta da rade, pomagajte - napisala je Olga na Fejsbuku dva dana pre smrti.

Сергей Иванович, срочно нужна ваша помощь для людей, лежащих в гор.больнице #1!!! Для людей в реанимации на ковид-19 уже...Posted by Olga Grabar on Sunday, 15 November 2020

Na njenu objavu uskoro je odgovorila zamenica gradonačelnika tvrdeći da je problem sa kiseonikom rešen. Ipak, Olga je umrla dva dana kasnije.

Bolnica u kojoj je preminula Olga negira da je ona umrla od posledica nemanja kiseonika. Direktor bolnice Andrej Volkov potvrdio je da se Grabar lečila kod njih, ali navodi da je umrla od embolije pluća.

- Od samog početka je pacijentkinja bila ne neinvanzivnoj ventilaciji, na visokoj koncentraciji kiseonika. Primala je 30 litara. Obavljena je obdukcija koja je pokazala da je uzrok smrti embolija pluća, dobro poznata komplikacija kod ove vrste bolesti, kovida... Virus izaziva tromboze u krvnim sudovima, nije ona umrla od nedostatka kiseonika - rekao je Volkov.

On je rekao da usled pogoršanja vremenskih uslova i pada temperature dolazi do zamrzavanja sistema kroz koji ide kiseonik, što dovodi do pada pritiska u sistemu.

- Postoje tehnički problemi. Počeli su mrazevi i to je stvorilo probleme, ali tehnički, pritisak padne na minut, dva, i onda se povrati - objasnio je Volkov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA