≫ 

Bajden zvanično proglašen za novog američkog predsednika

Tramp najavio kooperatvnost u procesu prenosa vlasti

  • 18
Ešli Bajden Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Emili Marfi, šefica ključne savezne agencije SAD-a koja mora da odobri predsedničku tranziciju nakon američkih izbora i prizna Džoa Bajdena za pobednika, poslala je u ponedeljak pismo adresirano na Bajdena kojim ga je izvestila da tranzicija s administracije Donalda Trampa na novu upravu može da počne.

Time je Bajden de fakto i zvanično proglašen izabranim američkim predsednikom, a ovaj formalni potez omogućiće mu priliv finansijskih sredstava potrebnih za komplikovan postupak prenosa vlasti.

Pismo Marfijeve, koje je stiglo i na adresu Bele kuće, objavio je CNN nekoliko sati nakon što je protparol njene agencije, koja nosi naziv Uprava za opšte poslove (GSA), najavila da će o ovom pitanju razgovarati s predsednicom Zastupničkog doma Kongresa i republikanskim zastupnicima u četiri odbora Zastupničkog doma 30. novembra na zahtev demokrata.

Formalno priznavanje rezultata američkih izbora od strane GSA ključno je za prenos vlasti s Trampove administracije na Bajdenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

Bajden bi trebalo da preuzme dužnost 20. januara.

Donald Tramp se nekoliko trenutaka nakon objave iz GSA oglasio na Twitteru.

- Hteo bih da zahvalim Emili Marfi na njenoj posvećenosti i odanosti našoj domovini. Napadali su je, pretili joj i zlostavljali je, a to nipošto ne bih poželio ni njoj ni njenoj porodici ni zaposlenicima GSA. Mi s našom borbom nastavljamo i verujemo da ćemo u na kraju prevagnuti - napisao je Tramp najavljujući nastavak pravne bitke, ali uz jedan pomirljiv dodatak:

- Ipak, u najboljem interesu naše domovine, preporučujem Emili i njenom timu da učine sve što je potrebno u pogledu inicijalnih protokola, a isto sam naredio i svom timu.

Na nacionalnoj osnovi, Džo Bajden je na izborima dobio skoro 80 miliona glasova, dok je aktuelni republikanski predsjednik Tramp osvojio 74 miliona biračkih glasova.

Takođe, Bajden je osvojio 306 elektora, u odnosu na 232 elektorska glasa koja su pripala Trampu, podseća Jutarnji.

Tramp, međutim, i dalje poziva republikansku stranku da se "bori" i ne dopusti demokratima da "unište dokaze" o izbornoj prevari.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. novembar 2020 | 06:47

    Sta pisete gluposti dok ustavni sud ne potvrdi Bajden nije predsednik niti ce biti,pedofil i satanista je gotov ,provaljen, Tramp ostaje predsednik!

  • 42+3

    24. novembar 2020 | 03:59

    Ako Dodik nije potvrdio, okačite mačku o rep 😂

  • Aca

    24. novembar 2020 | 08:12

    Tramp do pobede nad ovim sotonama i njihovoj Koroni!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA