• 29

Korona ipak nije bila u Srbiji pre eksplozije u Vuhanu: Materijalna greška u studiji obmanula svet?

, Telegraf

Naučnici tragom virusa došli do zaključka da je korona postojala u drugim zemljama mnogo pre nego što buknula u Vuhanu

  • 29
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Istraživanje naučnika Univerziteta u Šangaju, koje je nedavno objavljeno, pokazuje da je korona virus postojao na četiri kontitnenta mnogo pre nego što je buknuo u Vuhanu.

Studija, o kojoj je Telegraf.rs prvi pisao, navodi da je Sars-CoV-2 postojao u osam zemalja na nekoliko kontinenata pre nego što je zaraza identifikovana u ovom kineskom gradu.

Studija je zasnovana na sojevima virusa iz 17 različitih zemalja i regiona, a naučnici smatraju da je zaraza najpre buknula ili u Indiji ili Bangladešu, te da su najmanje mutirani sojevi virusa pronađeni u Australiji, Bangladešu, Grčkoj, SAD, Rusiji, Italiji, Indiji i Češkoj.

Onda su pojedini mediji danas počeli da navode i Srbiju kao mesto u kom je korona postojala mnogo pre nego što je otkrivena u Vuhanu.

Tragom ove informacije krenuli smo u detaljno "češljanje studije" i ustanovili da se Srbija zaista pominje u jednom segmentu.

- Zanimljivo je da naš rezultat pokazuje da soj NC_045512 nije najmanje mutirao. Postoji 41 soj koji ima manje globalnih tačkastih mutacija od njega. Najmanje mutirani soj ima 15.552 globalne tačkaste mutacije, dok NC_045512 jedan ima 18.421 tačkastih mutacija. Najmanje mutirani soj sa 41 sekvence se prikupljaju iz Bangladeša, SAD-a, Grčke, Australije, Indije, Italije, Češke Republike, Rusije i Srbije. Datum njihovog sakupljanja kreće se od 1. marta do 12. juna 2020 godine. Koristeći broj globalnih tačaka mutacija, izračunali smo stope mutacije za SARS-CoV-2 kako sledi - navodi se u studiji.

Međutim, ubrzo smo otkrili da je došlo do materijalne greške, te da su naučnici u studiji greškom napisali SRBIJA umesto SIBIR.

U delu studije koji je naslovljen "Statistička analiza distribucija sekvenci i sojeva SARS-CoV-2 u raznim zemljama i regionima", piše da je filogenetčika analiza u kombinaciji sa profilima mutacija dokazala da je soj SARS-CoV-2, koji je prvi put identifikovan u Vuhanu, nije predak SARS-CoV-2 izučavanog za potrebe ovog istraživanja.

- Najmanje mutirani soj treba biti da bude svih SARS-CoV-2. Problem je što se može naći u osam zemalja uključujući Australiju, Bangladeš, Grčku, SAD, Rusiju (Srbija), Italiju, Indiju i Češku. Teoretski, svako od njih mogao bi biti rodno mesto najmanje mutiranog soja. Zbog svoje male promenljivosti, SARS-CoV-2 je sposoban da sačuva njegov integritet genoma nakon dugog vremena i opsega prenosa - ističe se u studiji.

Iz ovoga se da zaključiti da su autori studije verovatno mislili na Sibir, a ne na Srbiju.

Mi smo odmah pisali glavnom autoru studije, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Inače, ovo istraživanje osporavaju drugi naučnici i ističu da principi istraživanja i softer koji je korišćen za  analizu nisu standardni za ovakvu vrstu filogenetičke analize.

- Odabir virusne sekvence za koju se čini da ima najmanje razlika u odnosu na ostale u proizvoljnoj kolekciji verovatno neće dati pretka - rekao je Mark Suhard, profesor na Odeljenju za biostatistiku i humanu genetiku na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu.

Suhard dodaje da, iako se od "filogenetike imaju velika očekivanja kada govorimo o shvatanju pojave i širenja virusnih patogena, ono što možemo naučiti dolazi sa znatnom neizvesnošću“.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noca

    Jedino mi IMAMO TU ČAST da je pojam VAMPIR ponikao od nas... pa je verovatno Srbija poslala virus preko tih ezoteričnih bića svima-u inat! SRAMOTA ZA TE VRHUNSKE SVETSKE STRUČNJAKE KOJI SU TO IZJAVILI!!! Ne znamo gde ćemo od muka koje su nas snašle za sve ove prethodne decenije, bar većina nas smrtnika, nacija, na žalost, veliki deo, oboleo od raznih modela karcinoma, tipova dijabeta, a o kardiovaskulatnom raspadu dobrog dela da i ne govorimo!!! Mentalni zdravlje dobrog dela nacije na kritično liniji, a deo je već ispod crte... TAJ GENIJE ILI TI INGENIJALNI MOZGOVI KOJI SU IZJAVILI DA JE VEROVATNO VIRUS KRENUO IZ SRBIJE, NEKA DOĐI KOD NAS, U GOSTE. U SRBIJU. DA NE ČEKAJU DA ISPITUJU PO BELOME SVETU RAZNE TIPOVE GENOMA VIRUSA, NEGO DIREKTNO, U ŽARIŠTE KOD NAS. UZ VIRUS ĆEMO IH SRDAČNO DOČEKATI, KAKO SAMO MI ZNAMO-SO HLEB, SARMA, RAKIKICA VRUĆA POGAČA, PODVARAK, PITE ŠTRUDLE, ITD. E, KADA SE BUDU ZARAZILI TIM NAŠIM VIRUSOM, NEKA ONDA ISPITUJU DA LI JE BILO JUNEĆE ILI SVINJSKO MESO, ULJE ILI MAST, ORASI ILI LEŠNIK. NARODE, CRKAVAMO OD VIRUSA KOJI SMO DOBILI OD TIH VELIKIH HUMANIH"PRIJATELJA", MUČIMO MUKU NAJNOVIJU NA SVE NAŠE DOSADAŠNJE MUKE, A NAMA SE PRIŠIVA TAKAV BEZOBRAZLUK!!! S R A M O T A!!!V R H U N S K A!!! ZA C I V I L I Z O V A N I SVET TAMO NEGDE, DALEKO!!! MI ISPADODMO VARVARI KOJI SU RAZBOLELI CEO SVET. PONOSNA SAM ŠTO SAM SRPKINJA. TAKVI SMO-KAKVI SMO. KOME NE ODGOVARAMO NEKA NAS NE SPOMINJE. NARAV NAM JE ČUDNA. ALI SMO LJ U D I SA DUŠOM I SRCEM!

  • Deda

    Oktobar, novembar, decembar 019 po Srbiji su ljudi oboljevali od Korone, neki i umirali od teskih upala pluca... sporadično!!!

  • Gera

    Sledeća nedelja je ključna.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima