≫ 

Zaraženi vizoni pobegli sa farmi u Danskoj: Ljudima i životinjama preti trajna pandemija?

Stručnjavi smatraju da bi ovo moglo dovesti do trajnje pandemijske pretnje ljudima i životinjama

  • 3
Virus Outbreak Denmark Minks, Kuna, farma, ubijanje, zaraza, Danska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Korona virus mogao bi da se proširi i na druge divlje životinje pošto je više od sto vizona, zaraženih SARS-CoV-2, pobeglo s farmi krzna u Danskoj.

Vođa veterinarskih istraživanja u danskoj Upravi za veterinu i hranu, Sten Mortensen, rekao je za The Guardian da svake godine pobegne nekoliko hiljada kuna.

- Procenjuje se da je ove godine među odbeglim kunama oko 5 odsto zaraženih koronavirusom - naveo je Mortensen.

Nekoliko stotina farmi nedavno je prijavilo infekcije korona virusom među svojim vizonima pa je vlada u Danskoj naredila da se životinje usmrte zbog straha od širenja korone.

Virus koji je cirkulisao među tim životinjama je mutirao te se s životinja proširio i na ljude. Danske vlasti zabrinute su jer ako se mutirani virus proširi na više ljudi, to bi potencijalno moglo da učini da vakcina protiv kovida bude manje efikasna.

Trajna pandemijska pretnja ljudima i životinjama

Navodi danske vlade izazvali su sumnje kod stručnjaka koji napominju da nema dovoljno dokaza da bi mutirani virus bio otporan na vakcinu. Shodno tome, vlada ne može legalno da naredi uzgajivačima da ubiju zdrave vizone, ali uprkos sumnjivoj  zakonitosti naloga, preko 10 miliona, od ukupno 17 vizona u Danskoj, je ubijeno.

Niti jedan novi slučaj virusa među vizonima se nije pojavio tokom poslednje dve sedmice. Međutim, vlasti upozoravaju da se virus možda i dalje neprimetno širi u divljini.

Mortensen za Guardian navodi da je reč o životinjama koje su usamljene pa da je rizik od širenja virusa na druge životinje nizak. Objasnio je da osetljive životinje kao što su lisice ili mačke, mogu dobiti zarazu ako pojedu zaražene vizone ili dođu u kontakt s njihovim izmetom.

- U slučaju da se virusu omogući da se nekontrolisano širi divljim životinjama, to znači da bi koronavirus nastavio da kruži među različitim vrstama i predstavljao bi “trajnu pandemijsku pretnju životinjama i ljudima" - smatra Marion Kopmans, holandski virolog na Univerzitetu Erasmus u Roterdamu.

Džoen Santini, mikrobiolog iz Londona misli da bi mutirani virus mogao da zarazi i širi raspon životinjskih vrsta.

Među vizonima su koronavirus za sada prijavile Švedska, Holandija, Španija i SAD, što je razlog usmrćivanja hiljada, odnosno miliona životinja.

U SAD se trenutno razvijaju vakcine protiv koronavirusa za vizone i to u svrhu zaštite životinja. Ipak, predstavnici društva Humane Society International navode da bi sve vizone trebalo usmrtiti jer bi se tako smanjio rizik od buduće pandemije, piše The Guardian.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    1. decembar 2020 | 15:06

    Poubijajte sve divlje i domace zivotinje sad... Sta ce nam zivotinje? Uzas kuda ide ovaj svet

  • Lea

    2. decembar 2020 | 08:20

    Gospode, nije ni cudo sto nam se sve ovo desava. Pogledajte...zar da ih ubijaju zarad bundi. Hej...nije cudo sto nam se ovo desava. Uzas bre...uzas

  • PRC

    1. decembar 2020 | 15:40

    I mi imamo trajnu pandemiju od uranijuma i plutonijuma kojim ste nas gađali 99. tako da vas ne žalim, kamo sreće da imate trajnu pandemiju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA