Šta se dešava u Iranu? Parlament usvojio zakon o ubrzavanju nuklearnog programa, predsednik ga odbio

Neslaganje u vrhu vlast govori o velikom sukobi između "tvrde linije" i predsednika Rohanija

  • 3
Hassan Rouhani, Hasan Rohani Hasan Rohani, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Irana Hasan Ruhani odbio je zakon koji je izglasao parlament kojim se zabranjuje Ujedinjenim nacijama da vrše inspekcije nuklearnih postrojenja te zemlje.

Kako prenose svetski mediji, Rohani je kazao da je razlog njegove odluke taj što bi ovaj zakon bio “štetan po diplomatske napore da se ponovo pokrene nuklearni sporazum iz 2015. godine i tako olabave američke sankcije”.

Prema mišljenju poznavalaca prilika, iranski parlament usvojio je zakon iz prkosa zbog nedavnog ubistva istaknutog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizada. Ova situacija, međutim, ilustruje sukob između “tvrde linije” u Teheranu koja ima većinu u skupštini i Rohanija, koji u ovom slučaju ne propagira konfrontacioni pristup sa Zapadom.

Zakon je predviđao i nameru da se poveća obogaćivanje uranijuma za 20 odsto, ukoliko evropske zemlje u narednih mesec dana ne ublaže sankcije u ključnom iranskom naftnom i gasnom sektoru i vrate pristup međunarodnom bankarskom sistemu.

Novinska agencija IRNA kazala je da je 251 od 290 poslanika glasalo "za", posle čega su mnogi počeli da skandiraju "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!".

Govoreći na sastanku kabineta, Rohani je rekao da se ne slaže sa odlukom parlamenta i istakao da to “škodi diplomatskim aktivnostima”. On je implicirao da su članovi parlamenta izglasali ovaj zakon kako bi se dodvorili narodu pred izbore, koji bi trebalo da se održe u junu sledeće godine, prenosi Independent.

Rohani je dodao da je Iran napredovao u nuklearnom pogledu i da je razvijeni u tom segmentu više nego ikad do sada. Koji će dalji potez povući zvanični Teheran, pročitajte u tekstu "Telegrafa" u kom se navode mogući scenariji posle ubistva istaknutog naučnika.

Video: Tramp: Predugo smo tolerisali Iran! Oni su vodeći sponzori terorizma, ugrožavaju svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlajko

    2. decembar 2020 | 17:14

    Ako Ameri ne ukunu sankcije dzaba i atomska bomba kad narod kao kod Bucka nema sta jesti

  • MONARHISTA

    2. decembar 2020 | 18:04

    PA IRAN NECE DA SE IGRA RATA PRITISNUCE DUGME PRVO CE DA UNIŠTI IZRAEL I TURSKU PA DALJE. TO SU LEPO I REKLI SAMO NEKO MISLI DA CE DA SE SA NJIMA ZAVRŠI LAKO. ONI NISU ZA TURKE I NATO SA RUSIJOM SU DOBRO. VIDEĆEMO ILI BICE TO LOŠE VIDJENJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA