Saga moderne "Pepeljuge": Zašto japanska princeza još uvek ne može da se uda za voljenog?

Kada se uda za dugogodišnjeg dečka, koji nema kraljevsko poreklo, princeza će živeti "normalnim" životom van zidina carske palate u Tokiju

  • 0
Kei Komuro, Princes Mako Foto: Profimedia

Zajedno su od fakulteta, njihova emotivna veza jača je nego ikad uprkos tome što ih razdvajaju okean i kontinent, a dobili su i blagoslov budućeg cara. Zašto onda japanska princeza i njen dugogodišnji dečko još uvek ne mogu da se venčaju?

Za japansku princezu Mako (29), najstariju ćerku Akišina, prvog u redu naslednika za presto Hrizanteme, i njenog dečka Keja Komuru (29), zvuk svadbenih zvona dalji je nego ikad u poslednje tri godine, otkako su objavili svoju vezu.

Planovi o venčanju bratanice cara Naruhita i njenog voljenog odloženi su pre dve godine nakon što je otkriveno da je mladoženjina majka umešana u finansijski spor, zbog čega je ova saga dovela do povećanog interesovanja javnosti za život japanske kraljevske porodice.

Japan je slavio kada je u maju 2017. objavljeno da Mako i Komura, koji nema kraljevsku pozadinu, planiraju da se vere kasnije te godine i venčaju u novembru 2018. godine.

Međutim, u februaru 2018. godine objavljeno je da je venčanje odloženo za dve godine nakon izveštaja da je Komurova majka bivšem vereniku dugovala novac, uključujući školarinu za svog sina. Datum venčanja tek treba da bude određen.

Otac princeze Mako, prestolonaslednik Akišino, dao je paru blagoslov za venčanje ove nedelje, ali je sugerisao da još nisu pridobili skeptičnu japansku javnost, koja će platiti račun koji će Mako dobiti kada se uda i napusti carsko domaćinstvo, prenosi Guardian.

Princess Mako Crown Prince Akishino Princeza Mako (levo) na fotografiji sa ocem (u sredini), majkom, bratom i sestrom Foto: Tanjug/AP

- Imaju moju dozvolu da se venčaju. Ustav kaže da se brak zasniva samo na uzajamnom pristanku oba pola. Verujem da bi, kao roditelj, trebalo da poštujem njihove namere ako je brak ono što oni zaista žele - rekao je Akišino novinarima pre nego što je napunio 55 godina u ponedeljak.

Međutim, on je dodao kako bi Komurova porodica trebalo da reši finansijske probleme njegove majke koji, prema japanskim medijima, nisu rešeni dve godine nakon što ih je otkrio nedeljnik.

- Sa moje tačke gledišta, mislim da nisu u situaciji u kojoj su mnogi ljudi uvereni i zadovoljni (zbog predloženog braka) - rekao je Akišino, koji je postao prestolonaslednik nakon što je njegov brat Naruhito prošle godine stupio na presto.

Kada se Mako uda, odmah će ostati bez svog kraljevskog statusa i živeće "običnim" životom sa svojim suprugom izvan zidina palate u Tokiju, a porodica koju ostavlja će se ponovo smanjiti.

Prema japanskim medijima, samo sedam članova carske porodice ima manje od 40 godina, a šest od njih su žene. Prema japanskim zakonima o nasledstvu, nijedan ženski član carske porodice - čak ni careva 19-godišnja ćerka Aiko - ne može da postane vladajući monarh.

Nijedna japanska administracija nije pokazala želju za reviziju zakona o sukcesiji iz 1947. godine.

Mlađi brat princeze Mako, princ Hisahito, rođen je 2006. godine i prvi je muškarac rođen u carskoj porodici za 40 godina.

U svakom slučaju, japanska javnost čeka da vidi kako će se završiti ova saga i kada će se princeza konačno udati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA