≫ 

Kako se mafija obogatila od pandemije: Lekare "drže u džepu", kontrolišu i pogrebnike

Ndrangeta je jedna od najvećih kriminalnih struktura Italije. Racije pokazuju koliko je mafija prodrla u zdravstvo gde pere novac kroz apoteke, kontroliše lekare koji leče pacijente – i pogrebnike koji ih sahranjuju

  • 0
Mafija, Napulj, Italija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ovog novembra je istovremeno pokrenut pretres čitavog niza lokacija u Italiji. Protivnik je bio odlično poznat: Ndrangeta, kriminalna organizacija iz Kalabrije, koja je već odavno nadmašila italijanske rivale poput Koza Nostre.

Ali popis lokacija koje je sastavio lovac na mafiju Nikola Grateri neupućenima bi izgledao čudno: to nisu bili bordeli, kockarnice i slična sumnjiva mesta. Nego apoteke, lekarske ordinacije i kancelarije lokalnih političara, prenosi DW.

Jer na jugu Italije je odlično poznato da je čitav sistem zdravstvene nege prožet organizovanim kriminalom.

- Bilo je već mnogo slučajeva korupcije u zdravstvu - kaže državni tužilac Kalabrije Grateri (62).

Dodaje da u zdravstvo odlazi oko 70 odsto kalabrijskog budžeta, a gde su pare tu je i mafija.

Grateri se već decenijama bori protiv kriminala i više se i ne seća života bez policijske zaštite.

Zdravstvo znači i velike novce

U ovom slučaju je točak istrage pokrenuo jedan od vodećih političara iz regionalnog glavnog grada Katancara. On je u kućnom pritvoru, a optužen je da je Ndrangeti pribavio dozvolu za trgovinu lekovima i stvaranje mreže apoteka pre svega u Kalabriji.

Tu se prao novac, a postoji sumnja da su kriminalci političaru obezbedili glasove za izbor u regionalni parlament. Ni to nije novo u tom delu Italije gde kriminalcima nije teško da ubede siromašne glasače. Osim političara, istraga se vodi protiv dvadesetak članova klana Grande Arakri koji pripada Ndrangeti.

Kalabrijska mafija odavno nije samo u poslu s narkoticima ili u komunalnoj službi odvoza otpada, nego se sve više zanima za zdravstvo: „To je područje gde je došlo do koncentracije različitih interesa“, kaže Grateri.

Gde država zakaže, građani traže alternativu. Na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod krinkom reformi se na mnogo čemu štedelo do propasti, kaže poznati autor više knjiga o mafiji Roberto Savijano. Širom juga su zatvarane male bolnice i ambulante. U ovo doba pandemije se to vraća kao bumerang.

- Pandemije ne stvaraju krize, pandemije radikalizuju krize koje već postoje - dodaje Savijano.

Traži se novi komesar

Istražitelji otkrivaju niz pronevera i poslića za mafiju: u distribuciji lekova, prevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika.

Rim je pre više godina na jug Italije poslao državnog komesara koji je trebalo da zaključi zašto je zdravstvena nega tako propala, iako je izdvojen sličan novac kao na severu zemlje. Ali ni to nije pomoglo: prvi talas pandemije je uglavnom pogodio sever Italije, ali sad je došao i na jug.

Opšta propast zdravstva postala je važna tema u medijima tako da je vlada u Rimu otpustila dosadašnjeg komesara i već sedmicama uzaludno pokušava da nađe novog.

U Italiji je svima jasno da nekoliko racija neće prekinuti sve veze politike, mafije i zdravstva u Kalabriji. Ali državni tužilac Nikola Grateri je navikao na sitne korake i kaže: „Moramo ostati na oprezu.“

Video: Mi vekovima ubijamo i pljačkamo, ne može nam niko ništa: Sve o italijanskoj mafiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA