Opljačkan ruski "supertajni" avion za slučaj nuklearnog rata: Lopovi odneli opremu

U slučaju nuklearnog rata, avioni Il-80 bili bi korišćeni za prevoz rusih zvaničnika, uključujući predsednika

  • 6
Avion Printskrin: Yotubbe/Planes at Moscow

Policija na jugu Rusije otvorila je istragu nakon što je utvrđeno da su lopovi uspeli da provale u ruski vojni avion Il-80. Ovaj Iljušin je modifikovani avion Il-86, i služi kao strateški komandni avion u slučaju nuklearnog konflikta.

Ukradena je navodno elektronska oprema, prenosi RT.

Činjenica da je avion bio na servisiranju, i to u regionu Rostova, ukazuje da se pljačka dogodila u krugu postrojenja „Berijev".

RIA Novosti su izvestile da je policija razgovarala sa predstavnicima te kompanije. Portparol ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je istraga u toku.

U slučaju nuklearnog rata, avioni Il-80 bili bi korišćeni za prevoz rusih zvaničnika, uključujući predsednika, koji se inače oslanja na civilnu organizaciju za svoj vazudšni transport.

Za razliku od aviona kojima se vozi predsednik Rusije, koji su samo VIP verzije klasičnih aviona, Il-80 ima zaštitu od efekata nuklearne radijacije, i u njega je integrisan deo komandnog sistema ruskih nuklearnih snaga.

Predsednik ima mogućnost da iz njega naredi lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila, sa zemlje ili sa mora, ili da donese ostale važne odluke, prenosi RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA