≫ 

Venecija je ponovo pod vodom: Prognoze bile pogrešne, brana nije aktivirana na vreme

Meteorolozi su predviđali plimu na oko 1,2 metra. Brana od 78 pokretnih barijera se aktivira na oko 1,3 metra

  • 1
Poplave u Veneciji, Venecija Foto: Tanjug/AP
Poplave u Veneciji, Venecija Foto: Tanjug/AP

Posle velikih padavina koje su se dogodile u Veneciji, taj grad je ponovo pod vodom. Iako je ove godine postavljena brana koja bi trebalo da štiti ovo neverovatno mesto, ona ovog puta nije aktivirana jer se ispostavilo da su vremenske prognoze bile pogrešne.

Meteorolozi su predviđali plimu na oko 1,2 metra. Brana od 78 pokretnih barijera se aktivira na oko 1,3 metra, međutim ono što se dogodilo podiglo je plimu na 1,5 metara, piše "Guardian".

Kada je voda u utorak ujutru stigla do lagune, trg oko Bazilike svetog Marka je bio potpuno pod vodom. Tada je već bilo kasno da odbrambeni sistem stupi na snagu.

- Situacija je zaista loša jer nismo očekivali. Frustrirajuće je jer smo mislili da sa Mojsijem (ime barijere) ovakve stvari više nećemo imati. To je isti stari problem - rekao je Mateo Seki, koji vodi grupu aktivista "Venessia.com".

Stara bazilika je potpuno poplavljena, a ukoliko se nivo vode podigne, ona će ući i u unutrašnje kapele, rekao je Karlo Alberto, glavni prokurator bazilike.

I restorani i prodavnice se takođe bore sa poplavom, ali još nije poznato kolika je šteta napravljena.

Dugo očekivani sistem Mojsije je u julu imao prvi puni test, a nedavno je pohvaljen zbog spasavanja Venecije od visokih plima.

Prvo je spasao grad početkom oktobra, a onda i pre nekoliko nedelja kada je voda dostigla visinu od 1,35 metara.

Brane su prijektovane još 1984. godine, a trebalo je da počnu sa radom 2011, ali su projektat "pojeli" korupcionaški skandali.

Italijanska vlada našla se pod pritiskom da konačno završi projekat vredan 6 milijardi evra, koji je dizajniran da zaštiti Veneciju od plima do tri metra, nakon što je grad u novembru prošle godine doživeo najgoru poplavu od 1966. godine.

U tim poplavama život su izgubile dve osobe i prouzorkovane su štete od oko milijardu evra.

Video: Stravične poplave zahvatile Veneciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kako su je napravili tako i radi

    9. decembar 2020 | 14:37

    mi koji zivimo ovde, znamo kako je ta brana napravljena.. cim su je sklopili, jedan dio je odmah poceo vise da tone i da se naginje.. izbor za branu mora da je odredio isti onaj ko je odredio kakav ce most da povezuje autobusnu stanicu i grad veneciju (dobar je samo kad je suncano). ko radi radi vodenu branu od 300djelova koji se samo , u vodi, dodiruju?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA