≫ 

Bugarsko "ne" za Makedoniju, glavobolja za Sofiju: Ostali smo sami u sukobu sa Skopljem

Vesela Černeva kaže da su pozicije Bugarske u sporu sa Makedonijom nerazumljive za EU

  • 1
Makedonija, Bugarska, zastave Makedonije i Bugarske Foto: Pixabay

Bugarska je sama u sporu sa Severnom Makedonijom i njene pozicije nisu razumljive za ostale članice Evropske unije, kaže zamenica direktora Evropskog saveta za spoljne poslove i direktorka te kancelarije u Sofiji Vesela Černeva, prenosi portal a1on.

Kako ocenjuje, to svrstava Bugarsku "u grupu problematičnih zemalja poput Poljske i Mađarske".

- Naš spor sa Severnom Makedonijom ima dva aspekta - prvo mi smo sveli susedske odnose i dijalog na istorijske sporove, što je samo po sebi neprihvatljivo u procesu pregovora, a drugo - veto nas je postavilo u ugao problematičnih zemalja EU, poput Poljske i Mađarske - rekla je Černeva za Blumberg TV Bugarska.

Kako objašnjava, Sofija je ostala bez razumevanje kod evropskih partnera i ostavljena je sama u sporu sa Skopljem.

- Ako ostavimo po strani naše odnose sa susedima, koji su u ovom trenutku na veoma niskom nivou, Bugarska je postala nerazumljiv partner za sve zemlje EU. Zato ću slobodno reći da smo ostavljeni sami u sporu sa Skopljem - kaže ona.

Takođe, ona dodaje da će posledice bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU biti direktne, te da Sofija više neće moći da računa na saradnju i razumevanje Brisela.

- Fond za obnovu, Zeleni sporazum i transformacija bugarskog energetskog sektora koji zavisi od uglja su faktori za koje je potrebna pomoć EU. Ali, nakon našeg ''ne'', zahtevi i želje Sofije će biti glas u pustinji - zaključila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Праведник

    10. decembar 2020 | 16:39

    Најновија вест са телекса: Бугари су ушли у Софију...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA