≫ 

Kritikovala vlast u Kini zbog korona virusa, završila u zatvoru: Hrane je preko cevčice u stomaku?

Žang Žan optužena je da je širila lažne informacije o pandemiji korona virusa u Vuhanu

  • 3
Žang Žan

Foto: Printscreen/Youtube/ South China Morning Post

Kineska novinarka Žang Žan (37), koja je uhapšena zbog kritičkih tekstova u vezi sa time kako su vlasti rešavale pandemiju korona virusa u Vuhanu, navodno je žrtva lošeg tretmana. Kako tvrde svetski mediji, nju hrane pomoću cevčice koju su joj ubacili u stomak, a ruke su joj vezane kako ne bi mogla da je izvadi, navodi se u izveštaju.

Žanova štrajkuje glađu u zatvoru u blizini Šangaja, a uhapšena je još u maju zato što je navodno širila raspravu i uznemiravala javnost tokom svojih izveštaja na društvenim mrežama i vlogovima, prenose svetski mediji.

Njen branilac Žang Keke kazao je juče da ju je posetio dan pre toga i rekao da nije u dobrom stanju.

- Nosila je debelu pidžamu sa pojasom oko struka, leva ruka joj je bila vezana napred, a desna pozadi. Rekla je da su joj ubacili cevčicu u stomak i da je vezana kako je ne bi izvadila - ispričao je njen advokat i dodao da je 24 sata dnevno u okovima, prenosi "The Guardian".

- Pored glavobolja, vrtoglavica i bolova u stomaku, takođe oseća bol u ustima i grlu i rekla mi je da je to najverovatnije upala zbog toga što su joj ubacili cevčicu u stomak - objasnio je advokat.

Žangova je formalno optužena prošlog meseca da je slala "lažne informacije putem poruka, snimaka i drugih medija putem interneta, koristeći Vičeta (WeChat), Tvitera (Twitter) i Jutjuba(YouTube)".

- Takođe je prihvatala intervjue za strane medije kao što su "Free Radio Asia" i "Epoch Times" i u tim razgovorima maliciozno spekulisala o epidemiji COVID-19 u Vuhanu - stoji u saopštenju tužilaštva, koje traži da se ona osudi na četiri do pet godina robije.

Njen branilac je rekao klijentu da je njeni porodica i prijatelji mole da prestane sa štrajkom glađu, ali je ona to odbila.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA