Bugarska objasnila zašto nije dala zeleno svetlo Severnoj Makedoniji: "Nećemo da budemo fašisti"

Sofija traži da se neki tekstovi koji se koriste u Makedoniji promene, jer se "u njima Bugari i dalje nazivaju fašistima"

  • 7
Makedonija, Bugarska, zastave Makedonije i Bugarske Foto: Pixabay

Odlučujući faktor koji je naterao bugarsku vladu da blokira Severnu Makedoniju u procesu pristupanja Evropskoj uniji je činjenica da nije bilo garancija da će biti dobrosusedskih odnosa, niti postoje uveravanja da će doći do implementacije bilateralnih dogovora, rekla je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zahrijeva.

Sporazum o prijateljstvu iz 2017. godine, između ostalog, reguliše ormiranje zajedničke komisije istoričara za rešavanje otvorenih istorijskih pitanja među državama konsenzusom, prenela je agencija MIA.

Zasad, zajednička komisija nije mogla da se dogovori o istorijskim aspektima, dodala je bugarska ministarka.

Dosad, komisija nije uradila svoj posao, prema rečima bugarske diplomatkinje.

- Bugarska želi da se istorijska istina bude jasna i prepoznata od celog sveta. Kada je potpisala sporazum, to nije bio problem Severnoj Makedoniji - zajednička istorija će nas pre ujediniti nego razjediniti. Ovo je naš cilj. Ne kažemo da isključivo mi polažemo pravo da kažemo šta je istorijska istina. Mi kažemo da do toga treba zajedno da dođemo. To treba da bude moderno razmišljanje dve susedne zemlje, posebno ako žele zajedno da budu u Evropskoj uniji", rekla je Zaharijeva za nemački ARD.

Ona je primetila da Bugarska insistira da se makedonski jezik nazove zvaničnim jezikom Republike Severne Makednije, ali dodaje da Sofija traži da se neki tekstovi koji se koriste u Makedoniji promene, jer se "u njima Bugari i dalje nazivaju fašistima".

Zaharijeva je rekla za ARD da Bugarska želi da opaske njene vlade budu uključene u razgovore između Severne Makedonije i Evropske unije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    11. decembar 2020 | 15:57

    Nije mi jasno što se bugari bune, pa jesu bili na strani fašista. Moraju da se suoče sa "slavnom" istorijom

  • DEDA RAKA

    11. decembar 2020 | 18:09

    "Draga" Gančoice, modreno razmišljanje dva naroda nemože izbrisati poslove cara Borisa u prošlom veku niti "prijataljstvo" sa fašistima, još nije pronadjena gumica koja briše istoriju, a i mi smo "zajeban" narod koji mnogo pamti .

  • Mišo

    11. decembar 2020 | 18:49

    Setimo se samo šta su radili bugari a pravoslavni misle da ćemo to zaboraviti sad treniraju prema makedoncima strogoću ovi su ludi ako pristanu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA