Izdata dozvola za hitnu primenu Fajzerove vakcine u SAD: "Vakcinacija će početi za manje od 24 sata"

U izveštaju CNN se podseća da je ova vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto

  • 4
vakcina, kovid-19 Foto: Unsplash

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je dozvolu za hitnu primenu vakcine protiv korona virusa američke farmaceutske kompanije Fajzer i nemačkog Bionteka.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će posle toga, vakcinacije u SAD početi za manje od 24 sata, piše Rojters, prenosi Tanjug.

U izveštaju CNN se podseća da je ova vakcina pokazala efikasnost od 95 odsto, da će prve vakcinacije početi narednih dana, kao i da odrednica "za hitnu upotrebu" znači da se preparat može koristiti u hitnim situacijama, ali da još uvek nema potpuni atest i potpuno odobrenje nadležnih, za koje će kompanija Fajzer morati post festum da podnese poseban zahtev FDA.

Pre početka masovnih vakcinacija, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Savetodavni odbor za prevenciju i imunizaciju SAD moraju da donesu preporuku za Fajzerov anti-kovid preparat, nakon čega CDC usvaja konačnu preporuku i daje zeleno svetlo za početak vakcinacije stanovništva.

Očekuje se da će vakcinisanje preokrenuti tok pandemije u SAD gde je do sada preminulo više od 295.000 kovid pacijenata.

- Ovo je je još jedan korak u nizu koraka koji vode ka završetku ove pandemije", izjavio je Ameš Adalja sa odeljenja za zdravstvenu bezbednost Unioverziteta "Džons Hopkins" - preneo je Rojters.

Pored Velike Britanije, koja je prva odobrila primenu Fajzerove vakcine, zvanične dozvole za primenu Fajzerove vakcine izdate su u Meksiku, Bahreinu i Saudijskoj Arabiji.

Video: Uvek hladna Angela Merkel prvi put na ivici suza: Preklinjala građane da se čuvaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pista

    12. decembar 2020 | 09:15

    A sta je sa nasom vakcinom zar ministar Loncar nije rekao jos u pocetku korone da mi u svakom momentu mozemo da napravimo vakcinu I to prvi na svetu .

  • Micko

    12. decembar 2020 | 10:17

    Kao I sve drugo sto dolazi sa zapada I razvijenih zemalja u manje razvijene I siromasne zemlje tako I ova vakcina bice za njih kvalitetna I ucinkovita ali ce zato drugima naveo sam vec kome isporucivati eksperimentalne I sa daljine pratiti promene na ljudima pa ce jedni biti mutanti drugi zombiji treci ce lajati cetvrti njistati neki biti slepi misevi itd.itd.igrace se covecanstvom I covekom kako oni hoce I zele I stvarati ljude kakvi njima odgovaraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA