Zaplenjena najveća količina oružja u poslednjih nekoliko decenija u Austriji: Opet pominjali Balkan

Oružje je otkriveno u okviru operacije protiv krijumčarenja droge iz Nemačke u susednu Austriju

  • 5
Austrija, policija Foto: Tanjug/AP

Austrijska policija zaplenila je gotovo sto komada oružja i 100.000 komada municije koje je delom bilo namenjeno opremanju krajnjih desničara u Nemačkoj, objavio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer u subotu.

U Austriji je uhapšeno pet osoba, među kojima je 53-godišnji muškarac već poznat vlastima po krajnje desnim aktivnostima, prenosi Hina.

Policija je našla 76 komada automatskog i poluautomatskog oružja, 14 pištolja, više od 100.000 municije različitih kalibara kao i šest ručnih granata i razne vrste eksploziva.

Dve su osobe uhapšene u Bavarskoj, u južnoj Nemačkoj, rekao je glavni inspektor Majkl Mimra. Istrage u Nemačkoj se vode i u saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji.

O nameni oružja istražiteljima je iskaz dao jedan od osumnjičenih, rekao je Nehamer na konferenciji za medije u Beču.

- Činjenica je da je deo tog golemog arsenala trebao da ide u Nemačku s mogućim ciljem izgradnje krajnjih desničara - rekao je dodavši da istraga još traje.

Nehamer je rekao da je tokom slučaja bio u kontaktu s nemačkim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Sehoferom.

- Znamo da postoje bliske veze između neonacističkih zajednica u Nemačkoj i Austriji - rekao je Nehamer.

Dodao je da Austrija pažljivo prati druge krajnje desne grupe koji se protive državnoj vlasti. Austrijski ministar nije rekao koji su tačno krajnje desni nemački ekstremisti planirali da se naoružaju.

Oružje je otkriveno u okviru operacije protiv krijumčarenja droge iz Nemačke u susednu Austriju, po Mimri.

Istražitelji su potom otkrili da su osumnjičeni zaradu od droga koristili za nabavu oružja.

Načelnik bečke policije Gerhard Puerstl rekao je da je to najveća količina zaplenjena u Austriji u poslednjim decenijama. 

- Nezakonita trgovina oružjem podstaknuta je time što se nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina oružje našlo u rukama pojedinaca i organizovanih zločinačkih grupa - napomenuo je Puerstl.

Podsetimo, nemačka televizija nedavno je emitovala veliki prilog o švercu oružja, u kojem navode da je ekstremno desna scena u Nemačkoj nabavljala oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, a pominjali su i Srbiju.

Video: Hände hoch!: Policija na motorima juri osumnjičene za teroristički napad u Beču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    12. decembar 2020 | 19:44

    Pustite desnicare da se naoružavaju jer neće imati ko da se suprotstavi milionima islamista kojih je Evropa puna a koji čekaju znak da se aktiviraju i porobe Hrišćane!

  • Kobi

    12. decembar 2020 | 21:47

    A teroriste za koje se zna da su teroristi zive uz socijalnu pomoc u Nemackoj.Njih ne hapse,i posle se cude kada vlast nece nista preduzeti zasto se uvek pojavljuju desnicari. Ocito da nekome odgovaraju sukobi po mogucnosti sve mogucih grupacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA