≫ 

Rusi Navaljnog pokušali da otruju dva puta? Nemci izneli nova saznanja

Nemački izvori tvrde kako je ruski opozicionar napadnut i drugi put dok je bio u stanju medicinski indukovane kome

  • 8
Alexei Navalny Aleksen Navaljni Foto: Tanjug/AP

Iz nemačkih izvora stigla je informacija kako je Rusija ne jednom, već dva puta pokušala da ubije lidera tamošnje opozicije Alekseja Navaljnog. 

Drugi napad nervnim otrovom novičokom dogodio se nakon što je Navaljni preživeo prvi pokušaj ubistva, javlja Daily Mail koji se poziva na izveštaj britanskog Sunday Times-a.

Druga doza smrtonosnog otrova navodno je ubrizgana Navaljnom dok je bio u komi nakon prvog napada u Sibiru, odakle je kasnije prebačen u bolnicu u Berlin.

Podsećaju da je kritičar režima ruskog predsednika Vladimira Putina oboleo tokom leta u Moskvu u avgustu. Nemački lekari su u njegovom organizmu pronašli tragove novičoka, smrtonosnog nervnog agensa. Novo otkriće navodno pokazuje da je Navaljni još jednom bio otrovan, u nadi da će umreti usred pravne bitke kojom je njegova porodica, dok je ležao u komi, tražila da ga se hitno transportuju iz Rusije.

Kako je tačno izgledao prvi napad nikom još nje poznato. Prve teorije govorile su da je otrov ubrizgan u njegov čaj u kafiću na aerodromu, dok su neki tvrdili da mu je smrtonosnom hemikalijom kontaminirana odeća. Bilo je i verzija da mu je bila otrovana flaširana voda u hotelskoj sobi.

Kako god da je došao u kontakt sa novičokom, Navaljnom je pozlilo tokom leta, pa je pilot morao hitno da sleti u Omsk. Vozilom hitne pomoći prebačen je u bolnicu gde mu je odmah ubrizgan atropin, lek koji se često koristi kod nervnih agensa i trovanja pesticidima.

U tom razdoblju, sve dok nije 22. avgusta avionom prebačen u Berlin, Navaljni je još jednom otrovan dok je bio u stanju indukovane kome.

Toksikolog Alastair Hej sa Univerziteta u Lidsu smatra kako je delovanje otrova možda bilo umanjeno ubrizganim atropinom.

Lekari bolnice Charite u Berlinu Navaljnog su u medicinski indukovanoj komi držali 18 dana.

Drugog septembra Nemačka je objavila kako je njihova vojna laboratorija pronašla tragove bojnog otrova novičoka u organizmu Navaljnog, utvrdivši kako su dokazi "neoborivi", a iste su tvrdnje iznele i nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj.

Saradnici ruskog opozicionara su, naravno, prst sumnje uprli u Putina, tvrdeći kako bi samo ruska vlada mogla da koristi takav bojni otrov. Moskva je sve demantovala.

Kira Jarmiš, portparolka Navaljnog je poručila kako on namerava da se vrati u Rusiju čim se oporavi.

Navaljni je već dugi niz godina trn u oku Putinovog režima. Više je puta ukazivao na korupciju na najvišim nivoima i organizovao proteste, zbog čega je u nekoliko navrata završavao iza rešetaka, podseća Daily Mail.

Evropski sud za ljudska prava izneo je ocenu kako je njegovo pritvaranje 2012. i 2014. bilo politički motivisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rocco

    13. decembar 2020 | 21:46

    Da Rusi nesposobni da otruju.Da je teo Putin da ga nema ne bi ni bio.

  • Deda Vasa

    13. decembar 2020 | 21:52

    O,jadnog li čoveka,vidi ga samo...Rusi se SVI okomili na njega,a Nemci i svi ostali ga brane...cccc.

  • Uuu

    13. decembar 2020 | 22:21

    Blago onom koga nemac cuva....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA