Nakon Nemačke i Austrija uvodi strogi lokdaun? Sutra odluke o novim merama

Ministar zdravlja Rudholf Anšober nedavno je rekao da je poslednje zatvaranje zemlje donelo rezultate, ali da su brojevi inficiranih “i dalje previše visoki”

  • 3
Austrija, Beč, korona zatvaranje, Virus Outbreak Austria Lockdown Foto: Tanjug/AP

Vlasti u Austriji trebalo bi sutra da odluče da li će se zemlja ponovo naći pod strogim lokdaunom usled pandemije korona virusa. Zvaničnici pomno prate brojke, koje govore da je vrlo izvesno da će u ovoj zemlji najverovatnije doći do pooštravanja mera.

Kada je reč o broju novozaraženih korona virusom, brojke ne padaju onom brzinom kojom su se nadale vlasti. Štaviše, one stagniraju i idalje su na visokom nivou. Prema pisanju lokalnih medija, juče je u Austriji u periodu od 24 sata otkriven još 2.641 slučaj koronavirusa, dok je danas ta brojka nešto manja - 2.628.

Štaviše, ukoliko se uporede današnje cifre sa prošlom nedeljom, čak je i skočio broj novozaraženih. Kako piše “Heute”, 8. decembra je zabeleženo “samo” 2.377 slučajeva koronavirusa.

Ministar zdravlja Rudholf Anšober nedavno je rekao da je poslednje zatvaranje zemlje donelo rezultate, ali da su brojevi inficiranih “i dalje previše visoki”. Pažljivim raspoređivanjem kreveta na intenzivnoj nezi, velika katastrofa je sprečena”, ali broj zaraženih mora da se smanjuje, navode mediji.

Broj žrtava od posledica COVID-19 je, takođe, jedna od stavki koja brine vlasti, s obzirom da je u poslednjem periodu došlo do porasta umrlih pacijenata. U prethodnih par nedelja, beleženo je čak i preko 100 mrtvih u jednom danu. Primera radi, u preseku u utorak saopšteno je da je u poslednjih 24 sata život izgubilo 118 osoba od posledica koronavirusa, duplo više nego u ponedeljak.

Broj zaraženih na 100.000 stanovnika je porastao u proteklih sedam dana, odnosno 213,8 u nedelju, odnosno 217.5 zaraženih u ponedeljak. Naravno da postoji odstupanje broja zaraženih u regionima, ali mediji u Austriji smatraju da su male šanse da će doći do popuštanja mera u zemlji. Ovo je na neki način pre nekoliko dana nagovestio i kancelar Sebastijan Kurc.

- Stvari se odvijaju u dobrom pravcu, ali smo daleko od popuštanja mera. Očekujem da ćemo morati da se potrudimo kako bismo izdržali udarac trećeg talasa početkom januara - kazao je Kurc.

Austrija nije jedina zemlja koja se nalazi na udaru koronavirusa. Naime, u komšijskim zemljama poput Nemačke i Švajcarske takođe je došlo do naglog porasta broja novozaraženih. Zbog ovakvog razvoja situacije, Nemci od sutra ulaze u lokdaun, dok će to najverovatnije biti slučaj i sa Švajcarcima.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    15. decembar 2020 | 15:39

    Nervozan je narod ovde u Nemackoj postao neki nece da razumeju da korona postoji neki su glupi pa ne drze razmak u redu u postu ili na kasi neznam dali od sutra uvece ili prekosutra ujutru pocinje primena zakona sutra cu da zovem opstinsko ministarstvo zdravlja da pitam da li smem da izlazim sa mojim dzukcem u setnju ovde su poljane pune asvaltnih putica tako da nema potrebe po gradu setati.

  • MONARHISTA

    15. decembar 2020 | 18:20

    ODLUKE SU SILNE PALE OD RUSIJE I OD KINE ENGLEZI ĆE DA IZADJU IZ EVROPSKE TE SARDINE. SARDINA JE OTVORENA VEĆ POMALO TO SAD SMRDI NA ODLUKE SAV TAJ NAROD SAMO KAŠLJE SAMO PRDI.

  • Vladan

    15. decembar 2020 | 16:06

    A niko ne postuje policijski cas. Centar pun ljudi,policija ne dira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA