• 0

Prvi slučaj u istoriji: Britanski patolog potvrdio da je zagađenje vazduha uzrok smrti devojčice (9)

, Telegraf

Ela je 30 puta primljena u bolnicu za tri godine zbog napada astme

  • 0
Ella Kissi-Debrah

Foto: Profimedia/AFP

Britanski patolog je prvi put u istoriji zemlje potvrdio zagađen vazduh kao uzrok smrti i ocenio da je on doprineo smrti jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

- Zaključujem da je zagađen vazduh predstavljao materijalni doprinos u smrti Ele Kisi Debre 2013 - izjavio je patolog iz Londona Filip Barlou.

Ela Kisi Debra je umrla 15. februara 2013. od teškog napada astme nakon 30 hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živela je u Luišamu, manje od 30 metara od južnog kružnog puta, saobraćajnice na jugu Londona.

Istraga 2014. godine, koja se fokusirala na Elinu medicinsku negu, zaključila je da su akutna respiratorna insuficijencija i teška astma uzrokovale njenu smrt, ali ne i zagađenje.

Ti su zaključci poništeni 2019. i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog naučnih otkrića, posebno izveštaja britanskog stručnjaka za zagađenje vazduha Stivena Holgejta iz 2018.

On je utvrdio vezu između Elinih hospitalizacija i visokih nivoa azot-dioksida (NO2) i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njenog doma.

Filip Barlou je utvrdio da su uzroci smrti: prvo - akutna respiratorna insuficijencija, drugo - astma od koje je devojčica bolovala i treće - izloženost zagađenju, čiji je nivo prelazio preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

- Zagađenje vazduha je važan faktor koji pridonosi pokretanju i pogoršanju astme - objasnio je.

- Elina majka nije bila informisana o zdravstvenim rizicima, a da je bila, preduzela bi mere koje bi mogle da spreče Elinu smrt - dodao je.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima