≫ 

Prvi slučaj u istoriji: Britanski patolog potvrdio da je zagađenje vazduha uzrok smrti devojčice (9)

Ela je 30 puta primljena u bolnicu za tri godine zbog napada astme

  • 0
Ella Kissi-Debrah Foto: Profimedia/AFP

Britanski patolog je prvi put u istoriji zemlje potvrdio zagađen vazduh kao uzrok smrti i ocenio da je on doprineo smrti jedne devetogodišnjakinje u Londonu.

- Zaključujem da je zagađen vazduh predstavljao materijalni doprinos u smrti Ele Kisi Debre 2013 - izjavio je patolog iz Londona Filip Barlou.

Ela Kisi Debra je umrla 15. februara 2013. od teškog napada astme nakon 30 hospitalizacija u protekle tri godine povezanih s tom bolešću. Živela je u Luišamu, manje od 30 metara od južnog kružnog puta, saobraćajnice na jugu Londona.

Istraga 2014. godine, koja se fokusirala na Elinu medicinsku negu, zaključila je da su akutna respiratorna insuficijencija i teška astma uzrokovale njenu smrt, ali ne i zagađenje.

Ti su zaključci poništeni 2019. i žalbeni sud je zakazao nova saslušanja zbog naučnih otkrića, posebno izveštaja britanskog stručnjaka za zagađenje vazduha Stivena Holgejta iz 2018.

On je utvrdio vezu između Elinih hospitalizacija i visokih nivoa azot-dioksida (NO2) i lebdećih čestica, najštetnijih zagađivača, blizu njenog doma.

Filip Barlou je utvrdio da su uzroci smrti: prvo - akutna respiratorna insuficijencija, drugo - astma od koje je devojčica bolovala i treće - izloženost zagađenju, čiji je nivo prelazio preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

- Zagađenje vazduha je važan faktor koji pridonosi pokretanju i pogoršanju astme - objasnio je.

- Elina majka nije bila informisana o zdravstvenim rizicima, a da je bila, preduzela bi mere koje bi mogle da spreče Elinu smrt - dodao je.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA