Španija na korak od legalizacije eutanazije: Protest ispred parlamenta uz prepoznatljive maske

Nacrt zakona, koji omogućava eutanaziju za ljude sa ozbiljnim i neizlečivim ili iscrpljujućim bolestima koji uzorkuju neopodnošljivu patnju usvojen je sa 198 prema 138 glasova

  • 0
Španija eutanazija Foto: Tanjug/AP

Španija je danas preduzela veliki korak ka legalizaciji eutanazije pošto je donji dom parlamenta odobrio zakon koji omogućava teško bolesnim osobama da odluče da okončaju svoj život, uprkos odlučnom protivljenju političke desnice i verskih grupa.

Nacrt zakona, koji omogućava eutanaziju za ljude sa ozbiljnim i neizlečivim ili iscrpljujućim bolestima koji uzorkuju neopodnošljivu patnju usvojen je sa 198 prema 138 glasova, javlja Reuters.

Ispred parlamenta se potom okupilo nekoliko desetina demonstranata koji su marširali uz bubnjeve u znak protesta. Većina okupljenih nosila je maske sa likom Salvadora Dalija koje su postale simbol serije "La Casa De Papel".

Španija eutanazija Foto: Tanjug/AP

Dokument bi sada trebalo da ide u Senat, koji će odobriti zakon ili ga vratiti nazad u kongres kako bi se upotpunio. Bez amandmana, zakon bi mogao da bude usvojen u proleće 2021. godine.

Ukoliko se to dogodi, Španija će postati četvrta zemlja u Evropskoj uniji gde će eutanazija da bude legalna posle Belgije, Luksemburga i Holandije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA