≫ 

Ukrajini preti nova radioaktivna katastrofa: Tri rudnika uranijuma na ivici zatvaranja

Tri rudnika uranijuma koja se nalaze u regionu Kirovohrad su na ivici zatvaranja svog bankrota

  • 0
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Pre više od 30 godina dogodila se jedna od najvećih ekoloških katastrofa povezanih sa nuklearnom industrijom. Reč je o eksploziji nuklearnog reaktora u Černobilju, današnjoj Ukrajini, a ova zemlja se ponovo nalazi pred velikom pretnjom, saopštila je Unija rudara.

Naime, tri rudnika uranijuma koja se nalaze u regionu Kirovohrad su na ivici zatvaranja zbog bankrota. Njima upravlja kompanija VostokGok, prenosi Sputnik.

Ovi rudnici bi uskoro mogli da ostanu bez struje jer računi nisu plaćeni, tvrde zaposleni u ovoj industriji, a to bi značilo da pumpe više neće filtrirati vodu, te time postoji pretnja od kontaminacije podzemnih voda.

Nemačka agencija DPA je takođe izvestila da je rad u tri rudnika praktično potpuno prestao, a da je 5.000 radnika poslato na neplaćen odmor. Međutim, pumpe i dalje rade.

Kompanija i dalje prolazi kroz proces bankrota, a veruje se da će sve bude gotovo do marta 2021. godine.

Finansijske nevolje započele su jer je njen jedini klijent, državna kompanija Energoatom, imao sopstvene finansijske poteškoće i zbog toga nije mogao da plati uranijum.

Lokalni zvaničnici još nisu komentarisali ove navode.

Iako nisu toliko opasni kao specijalizovano nuklearno gorivo za reaktore, prirodni izotopi uranijuma i dalje su štetni po ljudsko zdravlje.

Video: Sablasni snimci iz spaljenog Černobilja pokazuju da je ovaj grad zauvek utihnuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA