Radev tvrdi da Turska želi da bude deo političkog života u Bugarskoj

Radev je na radiju Darik rekao da Erdoganovo obraćanje "priznaje ambicije da učestvuje u političkom životu Bugarske i da je to nedopustivo"

  • 3
Redžep Tajip Erdogan, Aja Sofija Foto: Tanjug/AP

Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je danas da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ima ambicije da učestvuje u političkom životu te zemlje.

On je to rekao povodom video obraćanja Erdogana na onlajn Nacionalnoj konferenciji Pokreta za prava i slobode (MRF), opozicione stranke sa velikim brojem etničkih Turaka u Bugarskoj.

Radev je na radiju Darik rekao da Erdoganovo obraćanje "priznaje ambicije da učestvuje u političkom životu Bugarske i da je to nedopustivo". Bugarski šef države tvrdio je da je premijer Bojko Borisov, Erdoganov blizak lični prijatelj, kanal tog uticaja, prenosi bugarska agencija BTA.

Po mišljenju Radeva, Erdoganovo obraćanje dovodi u pitanje reputaciju MRF-a kao nacionalno odgovorne političke snage.

- Turska je prijatelj, partner i saveznik i radije ne bih da ovo utiče na naše odnose. Nadam se da se nećemo vratiti na odnose iz marta 2017. godine, kada su se turske vlasti otvoreno umešale u naš izborni proces. nadam se da se Turska neće mešati u ovu predizbornu kampanju - rekao je bugarski šef države za Darik Radio.

Erdogan je u svom obraćanju govorio o dobrosusedskim odnosima dve zemlje i čestitao kabinetu Bojka Borisova na naporima da se izbori sa zdravstvenom krizom.

Karadaji, koji je ponovo izabran za lidera MRF-a na Nacionalnoj konferenciji prošle subote, rekao je kasnije za Darik Radio da je Erdogan pozvan da se obrati Nacionalnoj konferenciji MRF-a u svojstvu lidera Stranke pravde i razvoja, jedne od četiri najveće turske političke stranke, a ne kao predsednik.

Karadaji veruje da je Radev pogrešno protumačio Erdoganovo obraćanje jer je predsednik Turske, ali kao takav nije pozvan da govori na mrežnoj konferenciji MRF-a.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    20. decembar 2020 | 08:30

    Moraju Bugari da budu dobri prema Turcima, posebno u regionu Dobrudže.

  • Nole

    20. decembar 2020 | 07:25

    U doba komunista I Todora Zivkova oko 300000 Turaka je napustilo Bugarsku zbog sovinistickog ponasanja bugarske vlade. Sada, u doba, demokratije u Bugarskoj i pristupa EU Turci su se vratili na svoja ognjista i to u jos vecem broju, njih oko pola miliona, a sa njima su stigle I ogromne turske investicije pa su Bugari od svega na kraju imali velike koristi. I svi zadovoljni.

  • Tramp Mc

    20. decembar 2020 | 01:04

    Moj general je jos 1996 god je rekao sve sto ce Turci u buduce raditi je delo izasluzni su Vatikansko-Islamskom korpusu.Ocito da Vatikan treba ici u istoriju zbog losih ocena i rizika koju su doprineli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA