Saradnica Navaljnog uhapšena ispred kuće ruskog agenta koji je slučajno otkrio kako je on otrovan

Ispred stana navodnog ruskog agenta okupio se veliki broj aktivista i novinara, došlo je i do prepirke, a policija je odgurnula novinare koji su želeli da snime njeno hapšenje

  • 6
Lyubov Sobol Foto: Profimedia/TASS / ddp USA

Ljubov Sobol, saradnica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, uhapšena je ispred kuće ruskog agenta, koji je umešan u njegovo trovanje, preneli su mediji u ponedeljak uveče.

Advokat Fondacije za borbu protiv korupcije (FBK) Sobol rekla je da je želela da razgovara sa Konstantinom Kudrjavtsevim, navodnim agentom Federalne službe bezbednosti (FSB), koji je slučajno otkrio da je otrovao Navaljnog tokom telefonskog poziva.

Da podsetimo, iako je agent mislio da razgovarao sa ruskim Nacionalnim savetom bezbednosti, njega je zapravo nasamario sam Aleksej Navaljni. Navaljni ga je navodno pozvao, predstavljajući se kao zvaničnik iz Saveta bezbednosti, a Kudrjavtsev je "naseo".

Aleksej Navaljni, Konstantin Kudryatsev Kudrjavtsev je mislio da razgovara sa ruskim Nacionalnim savetom bezbednosti - a sa druge strani bio je Navaljni Foto: Tanjug/AP, bellingcat.com/Passport file

Taj video poziv pregledan je 11 miliona puta za 18 sati otkako je objavljen u ponedeljak.

Sobol je uhapšena i strpana u policijski kombi nakon prepirke ispred kuće navodnog ruskog agenta na periferiji Moskve.

Sudeći prema snimku koji je prenosila uživo na svom Tviter nalogu, policija je opkolila njen automobil i kasnije je uhapsila, prenosi Moscow Times.

Na snimcima na društvenim mrežama vidi se kako policija odguruje novinare koji su pokušali da snime njeno hapšenje, kao i da blokiraju sve koji su pokušali da snime stan navodnog ruskog agenta Konstantina Kudrjavtseva.

Novinari koji su stigli ranije na mesto dešavanja zvonili su na vrata njegovog stana, ali ih niko nije otvorio.

- Ljubov Sobol je zadržana u policijskoj stanici duže od pet sati i puštena je kasnije tokom noći. Tri člana njenog osoblja zadržano je tokom noći - saopštio je tim Navaljnog u tvitu.

Kudrjavtsev je u telefonskom pozivu od 14. decembra rekao da su drugi agenti stavili otrov u donji veš Alekseja Navaljnog.

Misleći da razgovara sa ruskim Nacionalnim savetom bezbednosti, on je objasnio kako je zajedno sa drugim agentima FSB putovao u Omsk nakon trovanja i uklonio sve tragove trovanja.

FSB je u ponedeljak opisao telefonski poziv kao "provokaciju usmerenu na diskreditaciju" agencije.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. decembar 2020 | 13:40

    Baš su naivni ti ruski agenti tajnih služni.😁 Na običan telefonski poziv otkriva državnu tajnu?! Pa to ni u ludilu da ne poveruješ. Ruska tajna služba je među najjačim u svetu a ovaj se kao izbrbljao preko telefona. Idi begaj.

  • PETAR 1

    22. decembar 2020 | 12:04

    Samo hapsite ruske izrode u buvari neka strunu.

  • Propaganda protiv Rusije

    22. decembar 2020 | 12:04

    Ovo su verovatno zapadni mediji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA