≫ 

Hiljade besnih kamiondžija se sukobilo sa policijom, traže prelazak u Francusku

Većina država sveta je zatvorila granice sa Velikom Britanijom prethodnih dana nakon što je otkriven novi, mnogo zarazniji soj korona virusa

  • 1

Iz luke Dover u Velikoj Britaniji ovog jutra pristigle su haotične scene jer se na hiljade besnih kamiondžija sukobilo sa policijom zahtevajući da pređu Kanal nakon što je pristiglo osoblje koje bi trebalo da ih testira na kovid-19.

Britanija je postigla dogovor sa Francuskom nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron uveo zabranu ulaska iz Velike Britanije u nedelju, što je dovelo do nagomilavanja kamiona u Kentu jer vozači nisu mogli da pređu Kanal, prenosi "Daily Mail".

Većina država sveta je zatvorila granice sa Velikom Britanijom prethodnih dana nakon što je otkriven novi, mnogo zarazniji soj korona virusa u Londonu, istočnoj i jugoistočnoj Engleskoj.

U Francusku samo uz test

Francuske i strane kamiondžije od danas mogu ponovo da uđu iz Velike Britanije u Francusku, pod uslovom da imaju negativan test na korona virus, ne stariji od 72 sata, saopštilo je u utorak francusko ministarstvo transporta.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da britanske vlasti obezbede objekte za testiranje vozača kako bi brzo mogli da dobiju rezultat, prenosi Rojters.

U slučaju da su pozitivni, vozači će morati da ostanu 10 dana u izolaciji u Velikoj Britaniji.

Prethodno je kancelarija francuskog premijera Žana Kasteksa saopštila da francuski građani i građani Evropske unije ponovo od ponoći mogu da uđu u Francusku iz Velike Britanije, pod uslovom da imaju negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata.

U saopštenju se dodaje da britanski državljani i državljani trećih zemalja koji imaju boravak u Francuskoj ili EU, takođe mogu da uđu u Francusku ako su u tranzitu, ali i njima je potreban negativan test na kovid-19.

Međutim, eksperti tvrde da se Velika Britanija nalazi pred izazovom da testira 6.000 vozača svakog dana, jer bi čekanje rezultata i pola sata bila "apsolutna katastrofa".

Prema nekim procenama u luci Dover se već nalazi oko 10.000 "zarobljenih" vozača, te se očekuje da će pristići još oko 7.000, navodi Daily Mail.

Video: Protest u Parizu zbog novih mera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA