• 0

Klimatska kriza mogla bi da smanji Kaspijsko jezero, a posledice toga bile bi katastrofalne

, Telegraf

Porast temperature mogao bi da ubrza prosec isparavanja vode iz jezera

  • 0
kaspijko jezero

Foto: Pixbay

Rast temperatura mogao bi da prouzorkuje smanjenje Kaspijskog jezera u narednim decenijama, sa potencijalno "razarajućim" uticajima na lokalno stanovništvo i divlji svet, upozorili su naučnici.

Kaspijsko jezero je najveće kopneno vodeno telo na svetu. Leži između Evrope i Azije, a graniči se sa Azerbejdžanom, Iranom, Kazahstanom, Rusijom i Turkmenistanom.

Njegov nivo vode varirao je tokom prošlog veka kao rezultat ljudskih aktivnosti kao što su navodnjavanja, kao i klimatskih uticaja kao što su kiše.

Međutim, porast temperature mogao bi da ubrza prosec isparavanja vode iz jezera, što bi, zauzvrat, moglo dugoročno da utiče na pad nivoa vode, upozoravaju naučnici, prenosi Independent.

Istraživanje objavljeno 2019. godine otkrilo je da bi nivo vode u Kaspijskom jezeru mogao da opadne za između 9 i 18 metara od 2020. do kraja veka, u zavisnosti od buduće stope emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Pad nivoa jezera od 9 metara mogao bi da dovede do smanjenja povrišine za 23 procenta, dok bi pad od 19 metara smanjio površinu jezera za 34 odsto.

Naučnici su danas u "Communications Earth & Environment" upozorili kakav bi uticaj ovo moglo da ima na lokalno stanovništvo, divlji svet i potencijalne političke tenzije u regionu.

- Uradili smo to kako bismo upitali kakve će biti posledice. Ukoliko prijekcije jesu tačne, uticaj je veliki, posebno na ljude koji žive u regionu - rekao je dr Frank Veselin, koautor studije.

U novom članku se primećuje da bi projektovan pad nivoa vode mogao da dovede do "smanjenja područja za ribolov i isušivanja objekata akvakulture".

- Mnoga najvažnija ribolovna područja mogla bi da nestanu oko severnog Kaspijskog jezera. Čitava zona obale mogla bi da presuši ugrožavajući obalne resurse i sve luke - rekao je on.

Pad nivoa vode takođe može da ugrozi jedinstven ekosistem Kaspijskog jezera, dodao je on. Jedna vrsta koja bi mogla da se suoči da posebno visokim rizikom je kaspijska foka, sisar koji se nalazi samo u ovom regionu.

- Mnoge od tih vrsta su jedinstvene za Kaspijsko jezero, već pate i mogle bi da pate još više - rekao je.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok