Arheolozi u tajnoj sobi u manastiru Milevsko pronašli ekser: Bio je na Isusovom krstu?

Ekser je u manastiru u Češkoj čuvan u kutiji staroj više od 1000 godina. Reč je o velikom otkriću, ali tek treba da se potvrdi autentičnost pronađenog predmeta

  • 1
Milevsko, ceska Foto: Wikipedia/VitVit

Arheolozi su u tajnoj sobi manastira Milevsko u Češkoj pronašli neprocenjive hrišćanske relikvije, a navodno se radi o ekseru kojim je Isus Hrist razapet na krstu.

Oni su u kutiji ukrašenoj zlatnim krstom od 21 karata pronašli šest centimetara dugačak komad eksera, prenose češki mediji.

Kutija je, kako su ustanovili, izgrađena između 260. i 416. godine nove ere, a na njoj su napisana slova "IR", što u prevodu znači "Isus je kralj".

Skrivena soba riznice, prema stručnjacima, korišćena je za skrivanje retkih artefakata iz racija husitskih trupa u početkom 15. veka.

Istraživači koji su našli ekser još ne mogu sa sigurnošću da potvrde da li je zaista reč o onom sa krsta, ali ističu da je reč o velikom otkriću.

Autentičnost eksera verifikovaće naučne ekspertize sledeće godine.

U manastiru Milevsko arheolozi rade već nekoliko meseci, a nedavno su otkrili tajni prolaz koji je vodio do riznice.

Manastir je sagrađen 1187. godine, ali su ga Husiti zauzeli 1420. godine. Međutim, pre nego što su izgubili bogomolju, sveštenici su napravili tajnu sobu u kojoj su sakrili retke i neprocenjive predmete.

Video: Moj muž Rifet je čudo manastira Tumane: Doktori su rekli da mu nema spasa, a danas je živ i zdrav

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA