≫ 

Italija je od danas "crvena zona": Strog karantin na snazi 4 dana, ovo su sve mere

Svako kretanje je zabranjeno, čak i u okviru naselja u kom živite, osim u slučajevima posla, hitnog slučaja ili nekog drugog nephodnog razloga

  • 1
Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Od danas se cela Italija nalazi u "crvenoj zoni" zbog pandemije korona virusa. Sve mere zabrane oko Božića stupile su na snagu i važiće četiri dana u nameri da se tokom praznika smanji prenošenje korona virusa.

Kako navodi "La Repubblica", zatvoreni su barovi i restorani, dok je hranu za poneti moguće uzeti do 22 sata, a kućna dostava je bez restrikcija. Prodavnice su takođe zatvorene, uz izutetak supermarketa i manjih prodavnica sa hranom. Otvorene su i apoteke, trafike i knjižare.

Dozvoljeno je ići u šetnju nedaleko od kuće uz nošenje maske, kao i vežbanje ukoliko ste sami, ali uz propusnicu.

Sve mere koje od danas važe u Italiji

Svako kretanje je zabranjeno, čak i u okviru naselja u kom živite, osim u slučajevima posla, hitnog slučaja ili nekog drugog nephodnog razloga.

Potrebna je propusnica za sve koji idu čak samo do prodavnice ili kojima je potrebna fizička aktivnost napolju.

Ono što je velika prednost je što je dozvoljeno posetiti rođake. Od danas pa do 6. januara moguće je ići kod nekog rođaka ili prijatelja jednom dnevno, ali samo ukoliko živi u istom regionu i to u periodu od 5 sati do 22 uveče. Dozvola važi za maksimum dve osobe iz domaćinstva koje mogu sa sobom da povedu decu ukoliko su ona mlađa od 14 godina ili nekog iz porodice ukoliko je invalid.

Putovanje među regionima ili u inostranstvo dozvoljeno je u slučaju da roditelj putuju u posetu maloletnoj deci koja žive dalje, a u skladu sa dozvolom sudije i dogovorom sa drugim roditeljem. Kretanje među regionima dozvoljeno je i u slučaju posete rođacima koji žive sami, a koji nisu sposobni da se brinu o sebi.

Do 6. januara je zabranjeno posećivati roditelje, ukoliko su stariji i u dobrom zdravstvenom stanju, a žive u drugom regionu.

bolnica, korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Brojke u poslednjih nekoliko nedelja

U poslednja 24 sata zabeleženo je skoro 15.000 novozaraženih, dok su 553 osobe preminule od kovida-19, piše agencija Ansa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u većini italijanskih pokrajina nivo zaraze je umeren ili visok, a već treću sedmicu zaredom u severnoj pokrajini Veneto je zabrinjavajuće visok nivo širenja zaraze.

U poređenju sa periodom od pre dve sedmice, kada je indikator bržine širenja virusa R bio 0,82, u ovoj sedmici je 0,9 što znači da se nije zaustavilo širenje kovida-19 i zato su mere totalnog karantina neophodne.

Faktor se dobije zbirom 21 indikatora epidemiološkog stanja i situacija se smatra pod kontrolom ako je taj indikator manji od 1.

Premijer Ðuzepe Konte je za televiziju Rai rekao da su mere stroge, ali neophodne.

- Potrebne su nam da bismo u januaru mogli dozirati anti-kovid mere samo na one regije gde to bude neophodno - naveo je Konte.

U Italiji je od početka pandemije do sada dva miliona osoba bilo zaraženeo korona virusom, a broj žrtava je 70 hiljada i po tome je na prvom mestu.

Video: Užas iz napuljske bolnice: Oboleli od korone umire u toaletu, hodnici puni pacijenata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    24. decembar 2020 | 10:31

    Sad je pravo vreme da dodju u srbiju za praznike da se provedu. Ovde nema ogranicenja a zurka tek sledi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA