≫ 

Ispovest dečaka otetih u Nigeriji: "Mislili smo da će nas ubiti, tražili su otkup"

Lavalovi su bili među 344 učenika iz vladine naučne škole u Kankari u Nigeriji koji su pušteni na slobodu. To je bio srećan kraj zastrašujućih nedelju dana u kojoj su pretrpeli batine i pretnje

  • 0
Nigerija učenici škola otmica Foto: Tanjug/AP
Nigerija učenici škola otmica Foto: Tanjug/AP

Bio je treći dan zarobljeništva kada su braća Laval mislila da će biti pogubljeni. Iscrpljeni i gladni, bose noge su im bile izgrebane posle dugog marša na nišanu kroz gustu šumu u Nigeriji sa još preko 300 otetih školskih drugova.

Anas (16) i Buhari (17) morali su otmičarima da odgovore na nekoliko pitanja.

- Da li je vaša porodica siromašna. Ako jesu, sada ćemo vas ubiti. Neće moći da priušte otkupninu - upitao je jedan od naoružanih napadača, maskiran turbanom.

Braća, čiji otac Abubakar Laval, savetnik za građevinsku industriju sa zaradom od 100 dolara mesečno, što je srednja klasa po standardima regiona, nisu ništa odgovorila i zagledala su se u zemlju, piše "Wall Street Journal".

- Mislili smo da će nas ubiti tada tu - rekao je Anasi.

- To je bio najstrašniji deo. Mislili smo da nikada više nećemo videti porodicu - rekao je njegov stariji brat.

Tri dana kasnije, Lavalovi su bili među 344 učenika iz vladine naučne škole u Kankari u Nigeriji koji su pušteni na slobodu. To je bio srećan kraj zastrašujućih nedelju dana u kojoj su pretrpeli batine i pretnje. Džihadistička grupa Boko Haram preuzela je odgovornost za otmicu.

Tri dečaka su u intervjuima navela da su im otmičari rekli da je plaćena otkupnina. Osoba upoznata sa razgovorima otmičara sa vladinim zvaničnicima rekla je da je plaćena velika suma za slobodu dečaka.

Tokom njihovog zatočeništva, kako je reklo osam dečaka nakon oslobađanja, dečaci, neki stari samo 13 godina, bili su primorani da jedu sirov krompir i gorko lišće da bi preživeli. Retko im je bio dozvoljen odmor, a spavali su na terenu koji je dom za zmije i škorpione. Bacali su se na tlo svaki put kada bi primetili vojne avione za koje su njihovi otmičari naveli da će ih bombardovati.

Posle šest noći u zatočeništvu, učenici su predati agentima u noći 17. decembra u susednoj nigerijskoj državi Zamfara.

Oslobađanje je izazvalo radost i olakšanje u najmnogoljudnijoj afričkoj naciji nakon straha da će dečaci postati dugoročni taoci Boko Harama.

Do masovne otmice, najveće takve otmice u istoriji Nigerije, došlo je šest godina nakon što je Boko Haram kidnapovao 276 učenica u Čiboku. One su bile zarobljene tri godine, pre nego što je 103 njih oslobođeno pošto je plaćen otkup.

Ipak, otmica u Kankari razrešena u roku od nedelju dana, nakon tajnog dogovora, čiji detalji ostaju misterija. Vladini zvaničnici negirali su da je plaćen otkup i naveli su da su ih otmičari pustili jer ih je opkolila vojska.

Međutim, tri dečaka su rekla da su im otmičari rekli da im je u početku plaćeno 30 miliona naira, što je oko 76.000 dolara, ali da su odlučili da ne puštaju dečake jer su tražili 344 miliona naira, za svakog dečaka po milion.

- Zapretili su da će pustiti samo 30 nas kada je uplaćeno početnih 30 miliona. Čak su odveli nas 30 motociklima spremni da nas puste - rekao je 16-godišnji Jinusa Idris.

Imran Jakiubu, 17-godišnjak, naveo je da su mu otmičari rekli da se po đaku mora platiti po milion naira "ili će ih regrutovati ili ubiti". Niko od dečaka nije video da se novac zaista i razmenjuje.

Međutim, portparol savezne vlade je rekao da prema podacima koje poseduje, nijedna novčana jedinica nije plaćena u svrhu otkupnine "i nema razloga da sumnja u autentičnost informacija".

I portparol vlade Zamfare takođe je naveo da otkupnina nije plaćena, ali nije mogao da kaže da li su je možda platili drugi učesnici u pregovorima.

Nigerija škola Foto: Tanjug/AP

Samo dan nakon što su oslobođeni ovi dečaci, 84 učenika su oteta u Katsini, a potom i oslobođena. I u državi Borno je u petak došlo do otmice 35 ljudi i to na lokalnom putu.

Ove otmice dovode do sve većeg straha da Boko Haram jača iako prema tvrdnjama nekih za otmicu uopšte nije odgovorna ova grupa, već je navodno iskoristila lažni video kako bi prikazala dečake.

Inače, braća Anas i Buhari su u jednom trenutku tokom otmice bila razdvojena. U trenutku kada su ih otmičari sproveli u šumu nisu znali da li je i ovaj drugi pao u ruke napadačima.

Dvojica dečaka koja su probala da pobegnu kažnjena su tako što su vezani za drvo, udarani i na njih je prosuta ledena voda.

Nakon što su oslobođeni, kidnaperi su imali da im poruče jednu stvar: "Ako se vrate u školu, kidnapovaće ih opet".

Anas i Buhari su se saglasili da se zaista tamo neće ni vratiti.

- Ne želimo da se ovo ponovi. Molim našeg predsednika da nam pomogne da nađemo drugu školu, tako da možemo da učimo u miru - rekao je Buhari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA