• 4

Rusi traže izručenje jednog od 10 najtraženijih nacističkih zločinaca: Kanada ne odgovara na zahetev

, Telegraf

Ruske diplomate su istakle da se, uprkos neosporivim činjenicama o krivici nacističkog zločinca, postupak oduzimanja državljanstva očigledno odlaže

  • 4
helmut oberlander

Foto: CIJA

U Kanadi je otkriven bivši nacista Helmut Oberlender koga je Istražni komitet Rusije optužio za ubistva 27.000 ljudi tokom Drugog svetskog rata u Rostovskoj oblasti. Prema navodima ruske ambasade u Otavi, uprkos činjenicama o krivici nacističkog zločinca, kanadske vlasti odlažu postupak izručenja.

Oberlander je uvršten na listu deset najtraženijih, preživelih nacističkih zločinaca, koju je sačinio nevladin Centar „Simon Vizental". Kanadske vlasti odbile su da komentarišu ruski zahtev za izručenje bivšeg naciste, navode u ruskoj ambasadi, piše Sputnjik.

- Od Rusije nisu tražili nikakva dokumenta. Trenutno ambasada nije upoznata sa bilo kakvim dijalogom sa predstavnicima kanadske vlade o Oberlenderu - saopštila je diplomatska misija.

Ruske diplomate su istakle da se, uprkos neosporivim činjenicama o krivici nacističkog zločinca, postupak oduzimanja državljanstva očigledno odlaže. Oberlenderov advokat veruje da slučaj „još uvek nije gotov" i da postupak deportacije nije u toku.

- Očigledno je da njegovi uticajni branioci računaju na maksimalno odlaganje izvršenja presude Vrhovnog suda Kanade, pokušavajući da mu zadrže dozvolu boravka u Kanadi dok ne umre - navodi se u saopštenju ambasade.

Ovaj 96-godišnji Nemac, rođen u Ukrajini, nalazi se na listi deset najtraženijih, živih nacističkih zločinaca. On sada pokušava, putem sudova, da ospori deportaciju iz Kanade, ali je proces odložen zbog pandemije.

Oberlender je osumnjičen za ubistvo 214 dece tokom akcije nacističkih snaga u Kubanju 1942. godine. Zločin protiv čovečnosti ne zastareva, a istragu sprovodi Istražni komitet Rusije.

Oberlander je služio u SS-10 „a“ komandi pod komandom dr Kurta Kristmana, poznatog po upotrebi kombi vozila sa gasnim komorama, takozvanim „dušegupkama“. Njegove dužnosti uključivale su presretanje i prevođenje sovjetskih radio emisija i tajnih komunikacija, kao i čuvanje skladišta sa oružjem. Prema istoričarima, ta SS jedinica je delovala 1942-1943. godine u Kubanju i odgovorna je za ubistvo više od 20 hiljada ljudi.

Oberlender ne poriče da je služio u SS jedinici, ali tvrdi da nije bio umešan u masakre, već da su ga kao 17-godišnjaka primorali da pristupi nemačkim snagama. Tvrdi i da nikada nije delio ideologiju Trećeg rajha, kao i da nije imao status koji bi mu omogućio da izdaje bilo kakva naređenja.

Izbegao je hapšenje posle rata a u Kanadu je emigrirao 1954. godine. Uspeo je da sakrije svoje ratne aktivnosti, što mu je pomoglo da dobije dozvolu boravka i državljanstvo. U julu 2017. Kanada je po četvrti put opozvala državljanstvo Oberlendera. U decembru 2019. godine, Vrhovni sud zemlje je odbacio njegovu žalbu.

U koju će zemlju Oberlender biti deportovan još nije poznato.

Video: Angela Merkel prvi put u poseti Aušvicu: Zašto kancelarka ide baš sad?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok