≫ 

Sibir se sprema za najhladniju Novu godinu: Očekuje se čak minus 50 stepeni

Stručnjaci kažu da se ovako ekstremno hladno vreme u Sibiru nije desilo dugo vremena

  • 1
Sneg Rusija

Foto: Tanjug/AP

Ruski hidrometeorološki zavod prognozira da će do kraja godine zapadni i centralni deo Sibira pogoditi izuzetno niske temperature i do minus 50 stepeni Celzijusa - oko 20 stepeni niže od uobičajenih decembarskih temperatura.

Ranije ove godine tokom leta su zabeležene najviše temperature ikada iznad arktičkog kruga, a u malom gradu Verhojansku živa je dostigla i 38 stepeni Celzijusa.

- Ovako ekstremno hladno vreme u Sibiru se nije desilo dugo vremena. Temperatura je 20 do 24 stepena niža od uobičajene. Primera radi, u centralnom delu regiona Krasnojarsk očekujemo da će biti minus 50 stepeni - rekao je Roman Vilfand, naučni direktor Hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, ekstremno hladne temperature su takođe posledica klimatskih promena, jer globalno zagrevanje ne čine samo visoke temperature, već velike amplitude u temperaturi, prenosi Rts.rs.

Ta nestabilnost posebno se pokazala sada u decembru, kada je sever Sibira zabeležio temperature više i za 10 stepeni Celzijusa od uobičajenih, a neki delovi su postavili rekorde za najvišu temperaturu u ovom dobu godine.

Prvog decembra u jakutskom selu Saskilak izmereno je minus 4,4 stepena, što je za 3,3 stepeni više od prethodnog rekorda postavljenog 1954. godine.

Video: Moldavski Sab ziro prkosio sibirskom mrazu: Istrčao je 50 kilometara na -60 stepeni Celzijusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    27. decembar 2020 | 09:27

    Da je kod nas ovakva zima život bi stao. Malo padne kiše i odmah dođe do kolapsa na mostovima, u gradskom prevozu, na putevima, plus dva a na vestima... spremite rukavice, očekuje nas leden dan itd, itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA