≫ 

Tri zemlje EU počele sa vakcinacijom dan ranije nego ostale članice bloka

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je danas da su vakcine protiv korona virusa isporučene svim zemljama EU i da će sutra po planu početi vakcinacija

  • 0
Vakcinacija Nemačka vakcina

Foto: Tanjug/AP

Nemačka, Slovačka i Mađarska počele su danas vakcinaciju protiv korona virusa, a ovaj potez je u suprotnosti sa planom o koordinisanom početku kampanje imunizacije u EU najavljenom za sutra, javlja AP, a prenosi Tanjug. 

U Nemačkoj je danas počela vakcinacija protiv korona virusa, nekoliko sati od isporuke prvih doza.

- Svaki dan odlaganja znači veći broj zaraženih - rekao je Tobijas Kruger, direktor doma za negu starih u Halberštatu, u kojem je vakcinacija danas počela.

On je rekao da je 40 od 59 korisnika doma vakcinisano, zajedno sa deset od oko 40 radnika, među kojima je i on sam.

Prva osoba koja je primila vakcinu je 101-godišnja Edit Kvojcala.

Vakcinacija Nemačka vakcina

Foto: Tanjug/AP

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je vakcina ključna za okončanje pandemije i za vraćanje života u normalne tokove.

U Nemačkoj je do danas zaraženo 1.627.103 ljudi, a preminule su 29.422 osobe.

Prvi na listi za primanje vakcine su osobe starije od 80 godine i osobe se staraju o pripadnicima grupa pod rizikom.

Vakcinacija počela i u Slovačkoj

 

Slovačka je večeras počela vakcinaciju stanovništva protiv korona virusa, dan pre zvaničnog početka koordinisane vakcinacije u Evropskoj uniji.

Infektolog, član vladine komisije za borbu protiv pandemije Vladimir Krčmeri prvi je primio vakcinu proizvođača Fajzer i Biontek, prenosi Rojters.

Mađarska počela vakcinaciju zdravstvenih radnika

 

Mađarska je danas započela vakcinaciju zdravstvenih radnika protiv korona virusa vakcinom Fajzer Biontek, dan ranije nego u većini drugih zemalja Evropske unije.

Mađarska je jutros dobila prvu pošiljku vakcina protiv korona virusa koja će biti dovoljna za imunizaciju 4.875 ljudi, javila je državna novinska agencija MTI.

Vakcine su isporučene u Budimpeštu uz policijsku pratnju.

- Započeli smo imunizaciju među zdravstvenim radnicima u skladu sa ranije definisanim planom - rekao je portparol vlade za Rojters.

Vakcinacija Mađarska vakcina

Foto: Tanjug/AP

Prve vakcinacije vrše se u glavnom budimpeštanskom kovid centru, Centralnoj bolnici Del-Pest, a popodne i u drugoj glavnoj budimpeštanskoj bolnici, javila je MTI.

Do danas je Mađarska prijavila 315.362 slučajeva kovid-19 sa 8.951 smrtnim ishodom.

Evropski dani vakcinacije od sutra u EU

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je danas da su vakcine protiv korona virusa isporučene svim zemljama EU i da će sutra po planu početi vakcinacija.

Ona je naglasila da je EU nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana, a da su one stavljene na raspolaganje istovremeneo svim članicama EU.

Sve zemlje dobile su vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, tako da od sutra do 29. decembra mogu da se sprovedu Evropski dani vakcinacije. Posle toga vakcine će biti isporučivane dogovorenim planom.

Video: Na Torlaku sve spremno za vakcinaciju: Ovu vakcinu će primiti Brnabić, Kisić i Kon

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA