≫ 

Novi soj korona virusa stiže na skoro sve kontinente: U ovim zemljama su se pojavili slučajevi

Novi soj potvrđen i u Kanadi

  • 23
Mapa sveta Foto: Shutterstock

Novi soj korona virusa, koji se prvo pojavio u Velikoj Britaniji, a zatim u Nemačkoj, Španiji, Severnoj Irskoj, Danskoj, Holandiji, Australiji..., potvrđen je i u Kanadi, Švedskoj i Italiji.

Zvaničnici u Ontariju saopštili su u subotu da su u toj kanadskoj pokrajini potvrđena dva slučaja novog soja korona virusa, otkrivenog u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters, piše Tanjug.

Novi soj korona virusa potvrđen je kod para na jugu Ontarija bez istorije putovanja, izloženosti virusu i rizičnih kontakata.

Slučajevi novog soja potvrđeni su nakon što su u Ontariju stupile na snagu mere karantina.

I u Švedskoj je otkriven prvi slučaj novog soja korona virusa, koji se pojavio u Velikoj Britaniji kod putnika iz te zemlje, koji se razboleo i kasnije testiran pozitivno, saopštila je švedska Zdravstvena agencija.

Zvaničnica te službe Sara Bajfors rekla je da je putnik izolovan i da do sada nije otkriven nijedan drugi slučaj mutacije.

Prema rečima doktora za kontrolu zaraze Signe Makitalo, neimenovani putnik se nalazi u Sormlandu, južno od Stokholma, a rizik širenja virusa smatra se potpuno ograničenim, prenosi Rojters.

Švedska je ranije ovog meseca uvela restrikcije na ulazak u zemlju iz Velike Britanije zbog novog soja korona virusa koji se smatra zaraznijim od prethodnih, a slična ograničenja uvele su mnoge zemlje sveta.

U četiri italijanska regiona, Veneto, Abruco, Kampanja i Apulija, otkrivene su osobe koje su pozitivne na novi britanski soj korona virusa, javlja agencija Agi.

Broj slučajeva je različit, a najviše, osam slučajeva, otkriveno je u severnoj Venetu.

U Kampanji je od 115 putnika koji su iz Londona sleteli na napuljski aerodrom Kapodikino i tu odmah testirani, šest osoba bilo zaraženo tim novim sojem virusa.

U svim slučajevima osobe koje su pozitivne na britanski soj kovid-19 su nedavno iz Engleske doputovali u Italiju ili su imale kontakte sa osobama koje su boravile u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija i novi soj 

Vest o novom soju korona virusa u Velikoj Britaniji odjeknula je u svetu. 

Izbijanje mutiranog soja korona virusa koji se smatra 70 odsto zaraznijim, naveo je neke zemlje da zatvore granice sa Velikom Britanijom.

foto Pixabay foto Pixabay

Štaviše, lekari su posebno zabrinuti jer se nova mutacija mnogo više širi među decom.

Naučnici iz državne savetodavne grupe primetili su da je nova mutacija brže evoluirala u dominantni soj na jugu Britanije i da je slična situacija širom zemlje.

- Sada verujemo da se ova mutacija brže prenosi u odnosu na druge varijante virusa - rekao je ranije Piter Horbi, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetu Oksford - Postoji indikacija da novi soj ima veću tendenciju da zarazi decu. Moraćemo da prikupimo više podataka kako bismo videli kako će se on ponašati u budućnosti.

Vendi Barkli, profesorka virusologije rekla je da je jedna od promena primećenih u novoj varijanti korona virusa način na koji on ulazi u ljudske ćelije što može značiti da su deca podložna ovom virusu baš kao i odrasli.

Nemačka i novi soj 

Žena kod koje je otkrivena infekcija mutiranom varijantom virusa je 20. decembra je u Nemačku avionom doputovala iz Velike Britanije preko Međunarodnog aerodroma u Frankfurtu, saopštio je ranije portparol Zavoda za javno zdravstvo u Štutgartu. Reč je, kako je rečeno, o prvom zabeleženom slučaju u Nemačkoj i inficirana žena se nalazi u kućnoj izolaciji.

Novi soj u Španiji

Vendi Barkli, profesorka virusologije rekla je da je jedna od promena primećenih u novoj varijanti korona virusa način na koji on ulazi u ljudske ćelije što može značiti da su deca podložna ovom virusu baš kao i odrasli.

Četiri slučaja varijante korona virusa za koju se veruje da je posebno zarazna, a koja se nedavno pojavila u Britaniji, potvrđena su u španskoj prestonici Madridu, saopštila je u subotu regionalna vlada.

Ovo su prvi slučajevi otkriveni u toj zemlji, prenosi Gardijan.

Španija koronavirus Foto: Tanjug/AP

U sva četiri slučaja radilo se o ljudima koji su nedavno stigli iz Velike Britanije, rekao je ranije na konferenciji za novinare zamenik ministra zdravlja Antonio Zapatero.

- Pacijenti nisu ozbiljno bolesni, znamo da je ovaj soj prenosiviji, ali ne izaziva ozbiljnije bolesti - rekao je ranije.

Novi soj virusa potvrđen je i u Danskoj, Holandiji, Severnoj Irskoj i Australiji.

Krizni štab u Srbiji povodom novog soja

Imunolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Srđa Janković izjavio je 22. decembra da je medicinski deo Kriznog štaba već tražio da se obustave letovi iz Velike Britanije zbog novog soja korona virusa koji se pojavio u toj zemlji.

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je 25. decembra da još nije utvrđen novi soj, odnosno prisustvo mutiranog virusa u Srbiji, preneo je Tanjug.

- Naše kolege imunolozi i molekularni biolozi nisu ustanovili mutirani virus u Srbiji. Imamo jako dobar tim imunologa i molekularnih biologa koji su repsrekatbilni u svetskim razmerama, ne samo u humanoj, već i veterinarskoj medicini - objasnio je on tad.

Tiodorović je, na konferenciji za štampu 25.decembra, kazao da oni rade intenzivno 24 sata prateći moguću pojavu mutiranog tipa u cilju da tu pojavu otkrijemo na vreme.

- Sve te mere vezane za mutirani tip mi ćemo pratiti dalje. Mi iz medicinskog dela Kriznog štaba smo bili za obustavljanje avio saobraćaja sa Velikom Britanijom kao što su mnoge zemlje EU učinile. Ali procena je da to za sada ne ugrožava našu zemlju, da se može kontrolisati situacija već utvrđenim merama i PCR testom koji je obavezan - dodao je on tad.

Krizni štab Dr Branislav Tiodorović / Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tiodorović je rekao da treba biti svestan da virusi imaju sposobnost mutacije i da se to dešava. Ukazao je da neki govore da imamo više od 200 mutacija virusa u svetu.

S tim u vezi podsetio je da su u Velikoj Britaniji mutacije doveli u vezu sa Australijom i Južnom Afrikom.

- Ceo svet je jedno selo, i svi smo upućeni jedni na druge. Moramo dobro sarađivati da predupredimo pojavu mutiranih tipova virusa  - zaključio je on tom prilikom.

Cepivo protiv korona virusa isporučeno svim zemljama EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je u subotu da su vakcine protiv korona virusa isporučene svim zemljama EU i da će danas, po planu, početi vakcinacija.

- Vakcinacija će nam pomoći da se postepeno vratimo normalnom životu. Kada dovoljno ljudi bude vakcinisano moći ćemo ponovo da putujemo, da se sastajemo sa prijateljima i porodicom i imamo normalne praznike -  rekla je Fon der Lajenova u video obraćanju objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je naglasila da je EU nabavila dovoljno vakcina za 450 miliona svojih građana, a da su one stavljene na raspolaganje istovremeneo svim članicama.

Sve zemlje dobile su vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, tako da od danas do 29. decembra mogu da se sprovedu Evropski dani vakcinacije. Posle toga vakcine će biti isporučivane dogovorenim planom.

Video: Evo ko sve mora da ima negativan PRC test prilikom ulaska u našu zemlju, a šta ako to ne poseduju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    27. decembar 2020 | 10:10

    Slab odziv na vakcinaciju, pa zastrašivanje mora da se pojača... Ali, ako razmisli o svojom glavom, tek sada ne treba primati ovu "ubrzanu" vakcinu. Ako ni zbog čega drugog, kako da nas vakcina napravljena i testirana pre 2-3 meseca (ako je i testirana valjano) da nas štiti od novog, mutiranog virusa. Verovatno, NIKAKO!!!

  • Nislija

    27. decembar 2020 | 11:23

    Jos jedan soj korona virusa je namerno pusten u razlicite ili najbitnije delove Sveta, kako bi se narod jos vise zastrasio i pozurio da se zastiti tj. VAKCINISE!!! Vec uveliko pricaju, da je brze prenosljiv i do 70% pa dopiru zastrasivanjem i do onih najtvrdoglavijih. Ipak, nazalost, doci ce trenutak da se svi vakcinisemo, a kada ce posledice jos uvek nedovoljno ispitanih vakcina poceti da se otkrivaju i deluju ne zna se... Jer otpor krda deluje ako su 70-80% otpornih na viruse, a onih 20-30% je rezervisano za pametne, bogate, svetske uticajne ljude i politicare!!!

  • Raša

    27. decembar 2020 | 10:09

    Da li je ovo I Svetski Biološki Rat?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA