≫ 

Bajden, Netanijahu, Brnabić, Fauči: Ko je sve od svetskih zvaničnika primio vakcinu protiv korone?

Oni su hteli da daju primer i ohrabre građane da urade isto

  • 0
Svetski lideri primaju vakcine Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Tanjug/AP

Odmah nakon što su farmaceutske kuće po odobrenju vakcina protiv Kovid-19 počele sa prvim isporukama zemljama širom sveta, vakcine su primili mnogobrojni lekari, epidemiolozi, političari, a od evropskih lidera prva je vakcinu primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu vakcinisan je protiv korona virusa u televizijskom prenosu uživo, postavši prvi Izraelac i jedan od prvih svetskih lidera koji je primio vakcinu protiv Kovid-19.

Netanijahu je rekao da želi da bude prvi primalac u zemlji koji će dati "lični primer" i ohrabriti Izraelce da učine isto.

Izrael, Benjamin Netanjahu, Fajzerova vakcina korona Foto: Tanjug/AP/Pool/Amir Cohen

- Verujem u ovu vakcinu - rekao je pre nego što je primio dozu vakcine Fajzer/Biontek u Medicinskom centru Šeba blizu Tel Aviva.

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden primio je, takođe, u direktnom televizijskom prenosu prvu dozu Fajzerove vakcine protiv korona virusa kako bi ohrabrio javnost da učini isto.

Bajden je iz bolnice u Njuarku u američkoj saveznoj državi Delaver pozvao sve Amerikance da prime vakcinu kad im bude dostupna.

Njegova supruga Džil Bajden, koja je vakcinu dobila ranije tog dana, bila je pored njega.

Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči primio je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, koju je razvila kompanija Moderna.

Fauči je vakcinu primio u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), a ceo događaj prenošen je uživo na nacionalnoj televiziji u okviru napora da se Amerikanci uvere da je vakcina bezbedna i efikasna.

anthony fauci entoni fauči vakcinisanje Tanjug/AP

Fauči je primio vakcinu zajedno sa direktorom instituta Fensisom Kolinsom i ministrom zdravlja Aleksom Azarom.

Potpredsednik Sjedinjenih Država Majk Pens vakcinisan je protiv Kovida 19 pred televizijskim kamerama da bi uverio Amerikance da je vakcina bezbedna.

- Ništa nisam osetio. Odlično urađeno - rekao Pens nakon što je vakcinisan i ocenio da je brzina kojom je vakcina razvijena "medicinsko čudo".

Na događaju u Beloj kući, vakcinu su primili i Pensova supruga Karen i glavni američki zdravstveni zvaničnik Džerom Adams.

Vakcinu protiv koronavirusa su primili i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Vakcinacija protiv korona virusa počela je i u Srbiji, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je prva evropska liderka koja je primila vakcinu portiv Kovid-19.

Premijerka je Fajzerovu vakcinu primila u Intitutu za virosologiju, vakcine i serume "Torlak" pred kamerama.

Nakon nje, vakcine će u Torlaku su primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon.

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Vakcinu protiv korona virusa je primila i slovačka predsednica Zuzana Čaputova, kao i ministri u vladi te zemlje i bivši šef države Rudolf Šuster.

- Verujem da je ovo dašak slobode - rekla je Čaputova i dodala da je intervencija bila brza i da je prošla bez ikakvih problema.

Vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek u Bratislavi su primili i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, potpredsednici parlamenta Juraj Šeliga i Gabor Grendel, kao i ministari pravde, kulture, obrazovanja, rada i saobraćaja.

Potpredsednik parlamenta Milan Laurenčik vakcinisan je u gradu Košice.

Među prvima vakcinu protiv korona virusa u tom gradu danas je primio i bivši predsednik Slovačke Rudolf Šuster (86).

On je dodao da bi ljudi trebalo da budu srećni što je vakcina "ugledala svetlost dana" i poručio da su nepotrebne zabrinutosti koje su se pojavile tim povodom.

Prva osoba koja je primila vakcinu u Slovačkoj je stručnjak za infektivne bolesti Vladimir Krčmeri, koji je dobio vakcinu u Njitri.

Vakcinu protiv Kovid-19 primio je i češki premijer Andrej Babiš, koji je postao prvi češki državljanin koji je dobio vakcinu.

Prvih 9.750 doza vakcina protiv korona virusa stiglo je u Grčku.

Imunizacija počinje danas u pet atinskih bolnica, a prvi će biti vakcinisani zdravstveni radnici i korisnici domova za stare.

Među prvima biće vakcinisani i predsednica Katerina Sakelaropolu i premijer Kirjakos Micotakis, članovi vlade koja broj 42 ministra, vojska i policija koji se smatraju ključnim za funkcionisanje države, kao i opozicioni lideri.

Predsednik Rusije Vladimir Putin verovatno će "u bliskoj budućnosti" objaviti odluku o primanju vakcine protiv korona virusa, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Trebalo bi da očekujemo u bliskoj budućnosti da predsednik objavi odluku - rekao je Peskov u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

Portparol Kremlja je na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da će se predsednik vakcinisati prvom prilikom.

- On je rekao da će primiti vakcinu i da je doneo tu odluku i da čeka da se reše sva formalna pitanja - rekao je Peskov.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, kancelar Sebastijan Kurc, ministar zdravlja Rudolf Anšober rekli su da će se vakcinisati.

Međutim, ukazuju da neće biti među prvima, iako predsednik, sa svojih 76 godina, spada u rizičnu grupu.

- Vakcinisaću se tek kada budem na redu - poručio je on.

Političari ističu da ne žele vakcinacijom među prvima da se stekne utisak da se vodi politika privilegovanih.

Video: Predrag Kon primio Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA