Ruska policija uhapsila kontroverznog sveštenika koji je zauzeo ženski manastir

Bivši sveštenik zauzeo je srednjeuralski samostan u blizini Jekaterinburga u junu

  • 3
Sveštenik Rusija Foto: Tanjug/AP

Ruska policija uhapsila je ultrakonzervativnog sveštenika tokom racije u ženskom manastiru nad kojim je on preuzeo kontrolu. Optužbe protiv oca Sergeja uključuju čak i da je podsticao maloletnike na samoubistvo, prenosi BBC.

Bivši sveštenik zauzeo je srednjeuralski samostan u blizini Jekaterinburga u junu, nakon što mu je Ruska pravoslavna crkva zabranila propoved i tada je odbio da ode.

Takođe, ovaj sveštenik je poznat i po tome što negira pandemiju korona virusa.

Otac Sergej je pomogao u osnovanju Srenjeuralskog samostana početkom 2000-ih, a stotine pristalica su se tokom godina tamo okupile da čuju njegove propovedi.

Ruske vlasti zatvarale su crkve za njegove poklonike između aprila i juna, što je navelo sveštenika da ih optuži sa saranju sa "pretečama Antihrista".

Kako navodi BBC, policija je upala u manastir gde su oko sat vremena trajali sukobi sa pristalicama ovog sveštenika. Povređeno je nekoliko osoba, uključujući tri monahinje.

Inače, otac Sergej je bivši policajac koji je 13 godina proveo u zatvoru zbog ubistva. Pušten je na slobodu krajem devedesetih.

Promenio je imeo u Nikolaj Romanov u last caru Nikolaju II.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Православ

    29. decembar 2020 | 22:27

    Читајте мало Житија Светих. У њима ће те наћи много Светитеља који су били ХАПШЕНИ И УБИЈАНИ само зато што су чували ПРАВОСЛАВЉЕ ОД КРИВОВЕРАЦА. Кривоверци и јеретици су често окупирали,уз помоћ власти,Цркве и Манастире а Исповедници и Мученици нису лако предавали Светиње у њиховим рукама...

  • Bulidža

    29. decembar 2020 | 22:25

    Dobro je dok ne počnu da zauzimaju manastire

  • veljko

    29. decembar 2020 | 22:31

    Hvala Bogu proslo beznovicoka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA