Policija otkrila arsenal oružja i nacistički "muzej" u Španiji: Sve vrvelo od municije i pušaka

Inspektori su se fokusirali na Nemca koji je godinama živeo u gradu Koin u Malagi pod lažnim imenom

  • 1

Civilna garda razbila je u Malagi međunarodnu grupu koja se bavila trgovinom oružja, koje je bilo namenjeno za narko bande u južnoj Španiji, saopštile su španske vlasti.

Kako se navodi u saopštenju te službe, uhapšena su tri lidera ove organizacije, odnosno dva državljanina Nemačke i jedan državljanin Velike Britanije. Oni su optuženi za formiranje kriminalne grupe, trgovinu oružja, municije, droge i falsikovanje dokumenata.

Tokom pretresa španskih vlasti, pronađen je arsenal od 160 komada oružja, među kojima su bile i 22 automatske puške. Takođe, otkriveno je 9.967 komada municije raznih kalibara, osam prigušivača i 273 šaržera, čak i granata sa kilogram i po vojnog eksploziva.

Prema saopštenju, agenti garde razbili su grupu koja se tri godine bavila nelegalnim poslovima, a navodi se da su do oružja dolazili u istočnim zemljama. Kako kažu vlasti, pošto bi nabavili arsenal, onda bi ga modikovali u radionici koju je jedan od uhapšenih napravio u svojoj kući.

Kada bi se oružje preradilo, dvojica osumnjičenih za trgovinu su ga prodavali narko bandama. Istraga o ovoj kriminalnoj grupi počela je prošle godine, kada je Civilna garda primetila drastično povećanje korišćenja vatrenih oružja prilikom krađe narkotika.

Inspektori su se fokusirali na Nemca koji je godinama živeo u gradu Koin u Malagi pod lažnim imenom. Posle razmene informacija sa nemačkom policijom, otkriveno je da je za ovom osobom raspisana poternica zbog arsenala oružja koji je otkriven u Hanoveru. Prema navodima španskih vlasti, njegova partnerka je zbog tog oružja završila u zatvoru.

Pretresom kuće u kojoj je živeo Nemac pronađena je sofisticirana radionica sa kompleksnom mašinerijom.

Muzej sa nacističkim predmetima

Sumnja se da je drugi uhapšeni Nemac bio odgovoran za skladištenje i skrivanje oružja. Ono je pakovano u kesama i bilo je spremno za distribuciju u skladištu koje je iznajmio uhapšeni državljanin Nemačke. Tamo su pronađene velike količine oružja, čak i protivtenkovska granata sa kilogram i po vojnog eksploziva.

Vlasti u Španiji kažu da je uhapšeni bio povezan sa desničarskim nacističkim pokretima, te da je imao “muzej” predmeta iz doba nacista, kao što su uniforme, zastave...

Treći osumnjičeni, takođe građanin Velike Britanije, delovao je kao posrednik u prodaji oružja između Nemaca i trgovaca droge u mestima Kosta del Sol i Kampo de Gibraltar.

Britanac je ranije hapšen zbog trgovine narkoticima, te je u ovom slučaju pribegao oštrim merama kako ne bi bio otkriven prilikom razmene. Pored toga što je koristio luksuzna vozila sa lažnim dnom gde je krio oružje, imao je i lažni pasoš kada bi putovao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA