Putin potpisao nove zakone, cilj je da se oslabi uticaj društvenih mreža

Jedan od novih zakona omogućuje Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet stranicama koje "diskriminišu" ruske medije

  • 15
Vladimir Putin Vladimir Putin / Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas niz zakona kojima su državi data nova ovlašćenja, a cilj im je da se ograniči delovanje velikih američkih društvenih mreža, klasifikuje pojedince u kategoriju stranih agenata i spreči otkrivanje ličnih podataka pripadnika bezbednosnih službi.

Novi zakoni, koji omogućuju i ograničenja protesta, daju 68-godišnjem Putinu priliku da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju umesto da odstupi 2024. godine, kako je trebalo da bude u skladu sa zakonom, piše agencija HINA, a prenosi “Index”.

Zbog ostalih reformi, poput one kojom se bivšim predsednicima omogućuje doživotni imunitet od kaznenog progona, analitičari su dugo spekulisali o Putinovim planovima, jer su odnosi između Moskve i Zapada ponovo zategnuti posle navodnog pokušaja trovanja velikog kritičara Kremlja, Alekseja Navalnog.

Veći suverenitet Rusije na internetu

Jedan od novih zakona omogućuje Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet stranicama koje "diskriminišu" ruske medije, što je deo Putinove kampanje čiji je cilj da se povećati ruski "suverenitet na internetu".

Tviter neke ruske medije označava kao "medije bliske državi", što je potez koji službena Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podržavaju novi zakon, iznose pritužbe na predrasude koje iskazuju Fejsbuk, Tviter i Jutjub.

Drugim se zakonom uvode velike novčane kazne u iznosu do 20 odsto prošlogodišnjeg prometa za veb stranice čija je baza u Rusiji, koje ponovo ne uklanjaju zabranjene sadržaje, a to su, po mišljenju ruskih zakonodavaca, i Jutjub i Fejsbuk često izbegavali da to učine.

Trećim propisom zabranjuje se otkrivanje ličnih podataka pripadnika ruskih bezbednosnih službi, snimaka koji ponekad "procure" na internetu, te ih onda novinari koriste tokom praćenja tajnih operacija.

Ostali novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama, kao i uvođenje novih propisa kojima će se zabranjuje finansiranje protesta tzv. stranih agenata. Takođe, novi propis omogućava i zabrana nekih skupova.

Zahvaljujući novom zakonu, vlast će u skladu s novim ovlašćenjima moći da pojedince označi kao strane agente i da ih pošalje u zatvor na pet godina ukoliko ne budu tačno prijavili svoje aktivnosti.

Video: Nakon Putinovog govora tradicionalano Ura!: Predsednici Rusije i Srbije rame uz rame

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA